Bu makale TODAY Health & Wealthness sitesinden çevrilmiştir. Bu yazının içeriğiyle ilgili Habit Gıda AŞ’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olup, İngilizceden Türkeye çevrilmiş olup, hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi içermemektedir. Bu yazı dolayısıyla okuyucularda oluşabilecek sağlık sorunlarından Habit Gıda AŞ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Okuyucular bu yazının içeriğiyle ilgili kendi sağlık durumlarına göre doktorlarına danışmadan herhangi bir eylemde bulunmamalıdır. Sağlığınızla ilgili her türlü konuda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Buzdolabında Saklanması Gereken 7 Yiyecek*
Yiyecek lerin Nerede Saklanması Gerektiğini Gösteren Faydalı Bir Rehber
Birçok mutfak malzemesi ya da artan yemeği buzdolabına koyup koymamak çoğumuzun aklına takılan bir sorudur. Çoğu zaman ne yapmanız gerektiğini bilemiyorsanız endişelenmeyin, çünkü hepimiz aynı durumdayız!
İşte size en sık sorulan yiyeceklerin nerede saklanması gerektiğini gösteren faydalı bir rehber:
- Açılmamış Salam ya da Sucuk: Oda Sıcaklığında
İster bir hediye sepeti isterse bir kokteyl parti için alınmış olsun, açılmamış tüm salam ve benzeri yiyecekler oda sıcaklığında saklanabilir. Açıldıktan sonra, büyük bir kısmı paketinde olsa bile, bakterilerden etkilenip açılmış kenarından küfleneceği için bu ürünleri buzdolabında saklayın.
- Artan Kutu Şekerleme: Buzdolabında
Açılmış bir kutu şekerlemenin yeri buzdolabınızdır. Açılmadığı takdirde kilerinizde kalabilir, kullandıktan sonra bakteriyel enfeksiyon ve bozulmaya meyillidir.
- Fıstık Ezmesi (İşlenmiş Markalar): Oda Sıcaklığında
Jif ve Skippy gibi geleneksel fıstık ezmeleri, açıldıktan sonra da uzun bir raf ömrüne sahip olmaları için işleme tabi tutulurlar. Bu ürünleri stabilize etmek için kullanılan katkı maddeleri Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onaylıdır ve yıllarca güvenli bir şekilde kullanılabilirler.
- Fıstık Ezmesi (İşlenmemiş Markalar): Buzdolabında
Kimi zaman doğal fıstık ezmesi olarak da adlandırılan fıstık ezmesinden kasıt yalnızca yer fıstığından yapılandır. Haftalarca oda sıcaklığında bekletilen yağlar acıyıp bozulacağından bunları saklamanın en iyi yolu buzdolabına koymaktır.
Yumuşatmak için kullanmadan 30-60 dakika önce buzdolabından çıkarmanız yeterlidir.
- Hindistan Cevizi Yağı: Buzdolabında
Oda sıcaklığında uzun süre saklandığında tüm yağlar bozulabilir. Bu durum özellikle daha az kullanılan hindistan cevizi, susam ve ceviz yağı için geçerlidir. Taze kalması için hindistan cevizi yağını buzdolabında muhafaza edin. Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında katı bir yağdır. Susam ve ceviz yağları ise buzdolabında katı bir hal alırken, tadında ve yapısında bir değişiklik olmaksızın oda sıcaklığında sıvılaşabilir.
- Kahve Çekirdekleri: Oda Sıcaklığında
Sabah kahvenizin mükemmel bir lezzet ve aromada olması için kahve çekirdeklerinizi oda sıcaklığında muhafaza edin. Kahve çekirdekleriniz buzdolabında nemlenebilir, bu da kafein içeriğini değiştirmese bile kahvenizin tadından bir nebze feragat etmeniz demektir.
Birkaç haftadan daha uzun süreli kullanım için, kahve çekirdeklerinizi plastik saklama kapları ve soğuk torbalara sıkıca koyarak dondurucunuzda altı aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
- Soya Sosu: Oda Sıcaklığında
Soya sosu, soya fasulyelerinden fermente edilmiş bir üründür, açıldıktan sonra güvenli bir şekilde oda sıcaklığında saklanabilir.
- Acı Sos: Oda Sıcaklığında
Acı soslar genellikle sirke, acı biber ve çeşitli baharatların karışımından elde edilir. Sirke hafif bir asit olduğundan, bu soslar bozulmadan oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Acı sosunuzu buzdolabında saklarsanız, mükemmel bir lezzet için kullanmadan önce oda sıcaklığına getiriniz.
- Kalan Turta: Buzdolabında
Turtanızın hamuru ve üzeri çoğunlukla yağ, krema ve yumurta içerdiğinden artan turtanızın bozulmaması için buzdolabında saklamalısınız.
- Karışık Kuruyemişler: Buzdolabında
Kuruyemişlerde, uzun bir süre, özellikle ılık bir mutfak gibi oda sıcaklığında kaldığında bozulabilen kalp dostu yağlar bulunur. Kalan kuruyemişlerinizi kapalı bir torbada buzdolabında muhafaza edin. Daha uzun süreli bir saklama için, dikkatlice sararak dondurucuda birkaç ay saklayabilirsiniz.
- Balzamik Sirke: Oda Sıcaklığında
Sade ve balzamik veya tarhun gibi tüm sirke çeşitleri oda sıcaklığında stabildir. Sirke, bakterilerin oluşumunu engelleyen basit bir asittir.
- Tereyağı: Buzdolabında
Bir süt ürünü olan tereyağının bozulmaması için buzdolabında saklanması gerekir. “Tereyağı çanakları” fikri birkaç saatlik kısa saklama süreleri için kulağa hoş gelse de daha uzun süre bozulmadan kalması için tereyağınızı buzdolabında muhafaza edin.
* Makalenin aslı TODAY Health & Wealthness sitesinde yayınlanmıştır.