Hamilelikte Ne Yemeli, Nelerden Uzak Durmalısınız?

*Dr. Darria Long Gıllespie tarafından kaleme alınan bu yazı, sharecare’den alınarak Türkçe’ye çevrilmiştir.   Bu yazının içeriğiyle ilgili Habit Gıda AŞ’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olup, İngilizceden Türkçeye çevrilmiş olup, hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi içermemektedir. Bu yazı dolayısıyla okuyucularda oluşabilecek sağlık sorunlarından Habit Gıda AŞ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Okuyucular bu yazının içeriğiyle ilgili kendi sağlık durumlarına göre doktorlarına danışmadan herhangi bir eylemde bulunmamalıdır.  Sağlığınızla ilgili her türlü konuda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Sağlıklı bir hamilelik için beslenmeyle alakalı yanlış düşünceleri çürütüyoruz.*hindi eti

Bundan iki yıl önceydi. Acil Servis Bölümü’nde gece geç saatlere kadar çalışıyordum. Bir arkadaşımın bekarlığa veda partisinde büyük boy latteler içiyor, tabak tabak suşi yiyordum. Daha sonra hamile olduğumu öğrendim ve hemen bu yediklerimin hamileliğimi nasıl etkileyeceğini araştırmaya başladım. İyice panik olmuştum, yediğim her şey bir başkasının “yasaklı listesi” içindeydi.

Eğer siz de hamileyseniz (tıpkı benim yine olduğum gibi!), siz de bu yiyeceklere denk gelmiş ve hepsinin hamilelik süresince tüketilebilecek güvenilir yiyecekler olmadığını duymuşsunuzdur. Şimdi oldukça merak edilen altı yiyecekten ve bunlara ilişkin yaygın yanlış düşünceden bahsedeceğim. Öncelikle hamilelikte tüketimi sakıncalı yiyeceklerle alakalı üç doğruya değineceğim. Sonrasında, toplum arasında hamilelikte tüketilmemesi gerektiğine inanılan yiyecekler hakkındaki 3 yanlış düşünceye yer vereceğim.

  • Tüketilmemesi Gereken Yiyeceklere İlişkin 3 Doğru:
  1. Yoğun Cıva İçeren Balık:

Cıva bebeğinizin beyin gelişimine zarar verebilir. O yüzden kılıçbalığı, köpek balığı ve turuncu imparator balığına yaklaşmak istemeyeceksinizdir. Peki konserve ton balığını seviyor musunuz? Konserve ton balığı da az miktarda cıva içerir. O nedenle bu balıktan haftada iki kez ya da daha az tüketmenizi öneririm. Tabii başka bir deniz ürünü tüketmediyseniz. Peki bir restorandasınız ve neyin güvenilir neyin güvenilir olmadığından emin mi değilsiniz? Benim bu konuda çok güvendiğim bir kaynak var, Environmental Working Group. Onların Deniz Ürünü Hesaplayıcısına göz atabilirsiniz. Oradan hamilelik filtresini ve “bütün balıkları seçin” opsiyonunu seçip yemek istediğiniz balığın cıva seviyesini ölçebilirsiniz.

  1. Yumuşak Çiğ Süt Peyniri (özellikle queso fresco):

Bana kızmayın ama hamileyken bir Meksika restoranına gittiğinizde queso fresco yiyemezsiniz. Çünkü bir çeşit bakterinin sebep olduğu ve yiyeceklerle bulaşan Listeria salgınının baş göstermesine sebep olabilecek başlıca yiyeceklerden biridir bu peynir. Hamilelikte tüketimi ise ölü doğum ve düşük yapmanıza sebep olabilir. O yüzden, pastörize olmayan veya “çiğ süt” ten elde edilen her türlü peynirden sakının.

  1. Hindi Şarküteri Ürünleri (ya da bir müddet beklemiş her türlü et şarküteri ürünü): 

Aynı şekilde, bu üründe de Listeria riski bulunuyor. Tüm et şarküteri ürünlerinin arasında özellikle hindi etinin bu hastalığa sebep olduğu biliniyor. O yüzden hamileyken bu etten kesinlikle kaçınıyorum.

  • Tüketilmemesi Gerektiği Söylenen Yiyeceklere İlişkin 3 Yanlış:
  1. Kafein:

Görünen o ki o latteleri içmekle pek de kötü bir şey yapmamışım. Birçok doktor, 200 mg’ın altında kafein alımının, hamilelikte düşük veya bebekte büyüme geriliği riskini doğurmadığını söylüyor. Eğer çok yüksek oranda (günde dört fincan ya da daha fazlası gibi) kafein alıyorsanız, bunun sağlığınız için çok kötü olduğundan emin değiliz. Zira kimi çalışmalar, hamilelikte kahve tüketimini iki fincanla sınırlarken, bazı çalışmalar ise bunu dört fincana çıkararak bu anlamda bir çelişki yaratıyor. Ben her gün iki fincan kahve içiyorum. Çünkü şimdiden yoruldum ve arada bir daha fazla içeceğim gibi duruyor.

  1. Az Cıva İçeren Balık:

Cıvadan kaçınmanız, bütün balıklardan uzak durmanız anlamına gelmiyor. Aksine, balık Omega-3 bakımından mükemmel bir kaynak ve bebeğinizin beyin gelişimi için büyük önem taşıyor. O nedenle haftada üç kez somon, sardalya, gökkuşağı alabalığı ya da uskumru gibi balık türlerini tüketebilirsiniz. Karides, Tatlısu çipurası ve deniz tarağı da yoğun cıva içermez ama Omega yağları bakımından pek zengin değildir.

  1. Hot dog (Sosisli):

Benim hamileliğim yaza denk geldi ve bu da bol bol ızgara anlamına geliyor. Yeni yürümeye başlayan bir de çocuğum var ve hotdog a (sosisliye) bayılıyor. O nedenle ben de bunu tüketip tüketemeyeceğimi araştırdım. Et şarküteri ürünlerinde olduğu gibi, sosisliyle alakalı endişeler tamamen Listeria riskinden kaynaklanıyor. Ancak, buhar sıcaklığında eti ısıtırsanız, olası Listeria riskinden kurtulabilirsiniz. O yüzden, tek yapmanız gereken sadece ısıtmak.

*Dr. Darria Long Gıllespie tarafından kaleme alınan bu yazı, sharecare’den alınarak Türkçe’ye çevrilmiştir.  

WhatsApp