Grip ve soğuk algınlığıyla ilgili her yıl milyonlarca vaka bildirilmektedir. Ortalama olarak yetişkinler yılda 2 ila 3 kez soğuk algınlığı kaparlar ve semptomları 10 gün boyunca sürerken çocuklar yılda 10 kez hastalığa yakalanırlar (Araştırma referansları: 2, 3). Mevsimsel gribin şiddeti yıldan yıla öngörülemez. Amerikan Sağlık bakanlığı yetkililerinin belirttiği üzere eğer öğrenciler ve okul personelleri hasta olmamak için kişisel gayret gösterirse nüfusun 5 te 1 gribe karşı korunabilir (referans araştırma: 1).

Soğuk algınlığı ve gribin sonbahar ve kış aylarında neden bu kadar sert vurduğunu merak ettiniz mi? Niçin her köşede grip aşınızı yapmanız gerektiğini hatırlatan işaretler var? Çünkü, soğuk hava ve uzun kışlar patojenlerin bağışıklık sistemini daha fazla zayıflatma girişiminde bulunmasına neden olur.

Neyse ki, soğuk algınlığı ve grip semptomlarını atlatmanın ve hatta hastalanmayı önlemenin doğal yolları var. Titanyumdan bir bağışıklık sistemi oluşturmak ve vücudunuzu etrafta dolaşan patojenlere karşı korumak için aşağıdaki listede verilen 8 yolu izleyebilirsiniz.

Soğuk algınlığı ve grip sezonu nedir?

Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farkı anlamak, çocuklarınızın okuldan ne kadar uzak kalacağını ve sizin de işinizden ne kadar uzak kalacağınızı bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bu bilgiler takip edilerek her birinin belirtilerini ve nedenlerini anlayabilirsiniz.

Rinovirüslerle ilişkili olan soğuk algınlığı dünyadaki en yaygın hastalıklar arasındadır. Tedavilerin çoğunluğu, kişisel olarak ev ilaçlarıyla veya eczaneye gidip satın alınan ilaçlarla yapılırken, hastaların sadece% 28’lik bir oranı tavsiye için doktora gidiyor. (referans araştırma:11)

Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar nelerdir?

Bu iki hastalığın belirtileri farklı olmasına rağmen belirtilerinden emin değilseniz karıştırabilirsiniz. Tipik olarak soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi semptomlara neden olur. Bilinen 200 virüsün, soğuk algınlığına neden olduğu bilinmektedir.

Soğuk algınlıkları burun ve boğaza bulaşır. Çocuklar oyun oynarken burunlarına ve gözlerine dokunduklarında ve ağızlarına bir şey soktuklarında mikropların onlara geçmesini kolaylaştırırlar. Ellerin yıkanmaması gibi yetersiz hijyen uygulamaları havaya doğru hapşırmak ya da öksürmek ve akılsızca her yere ya da her şeye dokunmak virüslerin yayılması için kolay yollardır. (referans araştırma: 13)

Grip Belirtileri

Aniden Başlar

Ara Sıra Görülür

Erken Evrede

Çoğunlukla Şiddetli

Siddetli Hissedilir

Yanma, çoğunlukla

6-7 Gün

Yüksek (39-40 Derece)

Genel Belirtileri

Semptomların Hissedilmesi

Hapşırma

Boğaz Ağrısı, Öksürük

Kas Ağrısı

Halsizlik, Yorgunluk

Göğüste Belirtiler

Ne kadar Sürer

Ateş Durumu

Soğuk Algınlığı

Kademeli olarak artar

Yaygın

Hafif başlayıp, 2-3 güne artar

Hafif

Genellikle hafif

Az görülür, hafif

3-4 Gün

Hiç veya Haif (37.5 Derece)

Gribin Belirtileri:

Soğuk algınlığının aksine grip enfeksiyonları burun, boğaz ve akciğerleri etkiler ve bu da daha ağır bir hastalık haline gelir. Çoğunlukla, hapşırma, öksürme ve hatta konuşma yoluyla diğer kişilere bulaşır. (Referans Araştırma: 32)

Yukarıdaki belirtiler grip olan her bireyde mevcut değildir, ancak hastalığınızın sadece soğuk algınlığı olup olmadığını veya daha ciddi bir grip hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmemiz için iyi bir kılavuz diyebiliriz. (referans araştırma: 1, 11)

Ateş (38 dereceden yüksek), Bazen ateşle beraber kızarıklıklar

Başağrısı

İshal

Kas ve eklem ağrıları dahil vücut ağrıları

Kusma

Halsizlik ve Yorgunluk

Boğaz Ağrısı

Burun tıkanıklığı, akıntısı dahil üst solunum yolu sorunları

Titreme

Baş dönmesi

Öksürük, artan şiddette

1. Hafif Yiyin, Probiyotikli yiyecekler tüketin

Soğuk algınlığını bol yiyerek mi yoksa aç kalarak mı yenmeliyiz? Vücudunuzun tüm enerjisini kendini iyileştirmeye odaklanması gerektiğinde klasik yemek düzeninizi bozmanız gereklidir. Yemek yediğiniz her seferinde yemekleri sindirebilmek için bağışıklık sisteminizin kaynağını kullanırsınız. Bu durumda hastalığınızla savaşmak yerine yediğiniz yemeklerdeki bakteri, virüse ve diğer zararlı etkenlerden sizi korumaya çalışır.

Gastrointestinal yolunuza daha fazla bakteri girmesi bağırsak mikro florası ve bağışıklık sisteminiz için tehdit oluşturur. Bağırsaktaki mikroplar bağışıklık sistemi ile etkileşime girer, bu iletişim bağışıklık sisteminin, birden fazla bağışıklık (koruyucu) tepkisi vermesini sağlar ki bu iltihaplanmaya yol açar, bu da daha uzun iyileşme süresi yaşamanızı sağlar. (referans araştırma :14)

Hastalıkla savaşırken acıkırsanız, bağışıklık savunmalarını artırabilecek yiyecekleri yiyin. Yer elması, enginar, pırasa, narenciye gibi prebiyotik ve probiyotik maddeler bakımından zengin gıdalar sebzeler, kefir tüketmeniz bağırsak bakımı yapan bakterileri besler ve daha güçlü bir bağışıklık sisteminiz olmasını sağlar.

Az yemenin (Oruç – Fasting) Faydaları (Günde 14-16 saat katı gıda tüketmeden, bu süreçte su ve bitki çayları tüketip, günün geri kalanında yemek yemek)

  • Enerji artışı
  • Daha güçlü bağışıklık
  • Ciğer fonksiyonlarında artış
  • Alerji semptomplarında azalma
  • Metabolizmada hızlanma
  • Kilo kaybetme
  • Bağırsak çalışmasında artış
  • Eklem ağrılarında azalma
  • Kaliteli Uyku Düzeni
  • Daha iyi odaklanabilme ve düşünebilme
  • Duygu durumunun daha stabil olması
  • Daha huzurlu hissetme
  • Yemek, nikotin veya alkole karşı aşırı isteğin azalması

2. Bol Sıvı Tüketin;

Bağışıklık sisteminiz, gerekli detoksifikasyon yollarını harekete geçirebilmek için enzimleri ve diğer biyolojik ajanları uyarması gerekir. Bunun için bol sıvıya sahip bir vücuda ihtiyaç duyar, bu sayede patojenleri temizler ve zarar görmüş dokuları onarır. (referans araştırma: 3 ,4). Limonlarda, elma sirkesinde, bitki çaylarında ve hatta antioksidan zengin et sularında bulunan polifenlller, bağışıklık sistemini onarır ve sindirim sistemindeki mikropları yok eder.

Boğaz ağrısı ve öksürük belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmak için, bu polifenol bakımından zengin sıvıları tüketin:

  • Bir bardak suya elma sirkesi damlası ekleyin veya bitki çayları için.
  • Bitki çayları, virüslerden, bakterilerden ve hatta mantardan kaynaklanan enfeksiyona karşı mücadeleye yardımcı olan antioksidan destek sağlar. Zencefil çayı glutatyon aktivitesini artırır ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve Ekinezya, ayurvedik bitkisel tedavilerde de uzun yıllardır, destekleyici vitamin ve antioksidan olarak kullanılmaktadır. (Referans araştırma : 5, 6)
  • Limonlu suyu gün boyunca yudumlamak, karşı karşıya olduğunuz hastalığı gidermenize yardımcı olur. Bir araştırma grubundaki 300 katılımcının arasında, soğuk algınlığı ve grip belirtilerini tedavi etmek için % 73’ünün limon kullandığı belirlendi. (referans araştırma : 11)
  • Bakteri ve mikrobik iltihaplanmaları önlemek için tavuk ve sığır kemiklerinden hazırlanan kemik sularındaki glisin ve aminoasit prolinler çok etkilidir. Aynı zamanda kas ve eklem ağrılarını azaltmak için potasyum ve magnezyum içerirler.

3 – Şifalı otlar kullanın;

Modern tıbbın sürekli ilerlemesi sonrasında bile şifalı bitkilerin kullanımı, insan vücudundaki güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkileri nedeniyle devam etmiştir. (referans araştırma : 10)

Şifalı otlar, zararlı mikroplar da dahil olmak üzere vücuda zararlı maddeleri ortadan kaldırmak için güçlü bir silahtır. Avrupa ülkeleri, aşağıdaki bitkileri ve otları, soğuk algınlığı ve grip tedavisinde sıklıkla ve etkili bir şekilde kullanmaktadır: (referans araştırma :11)

  • Mor Ekinezya
  • Ahududu
  • Kekik
  • Civanperçemi
  • Papatya
  • Zencefil
  • Kekik
  • Söğüt kabuğu
  • sarımsak
  • Soğan

Sarımsak ve soğan, soğuk algınlığı ve gribin belirtileri ile mücadele için yiyebileceğiniz en iyi besinlerdendir. Bu çiçekli bitkilerin her ikisi de, virüsler, bakteriler ve mantarların tedavileri için uzun süredir kullanılmaktadır. Sarımsak ve soğan, kükürt içeren ve enflamasyondan vücudu iyileştirmek için sayısız yollar sağlayan allisin adı verilen bir bileşik içerir. (referans araştırma : 9)

4 – Yoğun Esanslı Yağlar:

Aroma terapi yağlarının bağışıklık sistemi üzerindeki faydalarını ve soğuk algınlığı ve gribin semptomlarını tedavi etmek için topikal kullanımlarını destekleyen çok sayıda klinik veri ve bilimsel araştırma var. Uçucu yağlar bakteri, virüs, mantarla savaşan ve enfeksiyonu azaltacak antiseptik bileşikler içerir ki kendinizi daha iyi hissetmenize ve iyileşmenize yardımcı olur.

Çalışmalar, uçucu yağların endişeyi azaltması, rahatlamaya teşvik etmesi, kortizol seviyelerini düşürmesi sonucu enflamasyon ve hastalığın nedenlerini azalttığını destekliyor. (referans araştırma : 23, 24) Kimyasal mesajlar emilim yoluyla beyne iletilir ve ruh halini güçlendirir ve duyguları sakinleştirir. (referans araştırma : 25)

Aşağıdaki yağlar, insan sağlığı üzerinde tıbbi yararlara sahiptir ve sinüs basıncını hafifletmek için oda nemlendiricilerle (difuzer) doğrudan solunabilir, cilde masaj uygulanabilir veya banyolarda uygulanabilir:

Ökaliptüs yağı: Bağışıklık tepkisini düzenlemek için yararlı bir madde olan okaliptus yağı, hücre yollarını destekleyerek, patojenlere saldırmasında etkili olur.

Doğal rahatlama için birkaç damla okaliptüs yağı içeren buharlı bir banyo almanız, daha iyi nefes almanızı ve daha rahat uyumanızı sağlar.

Buhur yağı: Buhur, bağışıklık sistemini uyararak güçlü bir anti-inflamatuar bileşim olarak işlev gören iyileştirme potansiyeline sahip Boswellik asitleri içerir. (referans araştırma : 26) Bu yağ, ağrılı eklemlerden ve ağrılı kaslardan gelen iltihaplanmayı azaltmada, ayrıca boğaz ağrısı ve göğüs ağrısı semptomlarını hafifletmede yararlıdır.

Kekik yağı: Kekik otu tohumundan elde edilen bitki özütü, antibakteriyel özellikleri için alternatif ev tedavisi olarak kullanılmıştır. Kekik yağının, klinik araştırmalarda E.coli ve pnömoniye neden olan bakterilerin büyümesini engellediğini göstermiştir. (referans araştırma : 27)

Turunçgil yağları: Turunçgil esans yağları, yorgunlukla mücadele etmenize ve kışın etkilerini hafifletmenize yardımcı olur. Limon, misket limonu ve portakallarla sınırlı değildir, narenciye esans yağları arasında greyfurt, bergamot ve portakal çiçeği esansı bulunur. Bu yağlar, doku hasarına neden olan ve sitokin aktivitesini düzenleyen anormal hücre döngüsü yollarını bastırmak için ve solumak için en iyi terapatik yoldur. (referans araştırma : 29)

Turunçgil yağı bileşikleri, artrit ve romatizma semptomlarını önlemek için Ayurvedik uygulamalarda kullanılmıştır ve soğuk algınlığı veya gribin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için eşit derecede faydalı olabilir. (referans araştırma : 30)

Karanfil yağı: Karanfil yağı, ağız boşluğunda birikip iltihaplanma ve serbest radikal hasarı yapan bakterileri yok etmek için muazzamdır. Karanfil yağı ayrıca çok dirençli bakterilere karşı etkili olduğu ve güçlü serbest aktivite sergilediği görülmüştür. referans araştırma : 31)

Boğaz ağrısı ya da öksürük enfeksiyonuyla savaşırken, bir damla karanfil yağını dişlerinizi fırçalarken diş macununuza koymanız, bu bitki yağının güçlü etkilerinden faydalanmanızı saplayacaktır.

Uyarı: Yukarıdakiler çok güçlü yağlar olup, bir kaç damladan fazla kullanılması ve 7-10 günden fazla kullanılması faydadan çok zarar verebileceği için doktora danışmadan kullanılmamasını tavsiye ederiz.

5 – Güneşe maruz kalın:

İnsan vücudunun toplam sağlık ve iyileştirme kabiliyetlerini düzenlemek için D vitaminine ihtiyacı vardır, D vitamini ihtiyacı son yıllara kadar küçümsenmiştir. D vitamini eksikliği herhangi bir anormal bağışıklık sistemi komplikasyonuyla bağlantılı olabilir. D vitamini, detoksifikasyon ve vücut dokusunu onarmaktan sorumlu bir protein türü olan GcMAF üretilmesi gibi bağışıklık sistemi uyarıcı tepkileri için gereklidir. (referans araştırma : 15)

Yeterli güneş ışığına maruz kalmazsanız, vücut kollektififerol adı verilen D3 vitamini aktif formunu üretemez. İdeal olarak, UVB ışınlarından 10,000 ila 20,000 IU vitamin D3 üretilmelidir. Cilt rengine dayalı aşağıdaki talimatlar ile haftada en az 3 kez güneşlenmeniz önerilir:

  • Açık ten = günde 15-20 dakika
  • Orta yen = günde 25-30 dakika
  • Koyu ten= günde 40-45 dakika

Önerilen güneş ışığına maruz kalamadığınız zaman, gerekli kan testini yapıp D vitamini seviyenizi ölçtürebilir, eksik olduğunu tespit ettiğiniz taktirde 1.000 IU D3 Vitamin hapını takviye alarak seviyeyi yükseltebilirsiniz. D3 vitamini eksik olduğunuz orana göre doktorunuz takviye edici miktarı belirticektir. Amerikan sağlık bakanlığına göre her 25 kilo vücut ağırlığı için günlük 1.000 IU vitamin D3’ü ile desteklenmelidir. Maksimum absorpsiyon için zeytinyağı gibi sağlıklı bir yağla beslenin.

6 – Toprakta (çin vb.) Yürüme

Hasta iken muhtemelen aynı zamanda keyifsiz hissettiğiniz için ruh halinizi yükseltmeniz çok faydalı olur. Doğada çıplak ayak yürümek, depresyon semptomlarını hafifletmek, enerjinizi artırmak, stres azaltmak, iyileşmeyi optimize etmek için kullanabilir. Bunu güneş ışınına maruz kalırken yapabilirsiniz. (referans araştırma : 16)

Topraklama, zihninizi bedeninize bağlarken, stresi azaltmak için Dünya’nın doğal elektrik enerjisini vücudunuza aktarır. Dünyanın doğal elektrik enerjisini vücudunuzdan geçirerek stresinizi azaltın. Dünyadaki elektromanyetik frekanslar (EMF), çevremizde toprak, kum, çimen üzerinde yalınayak yürüyerek yerden doğal olarak emilebilir. Bu doğal ritimlerle senkronize edilmenin, vücuttaki bağışıklık sisteminden gelen müdahaleleri daha iyi iyileştirmemize yardımcı olan kortizol düzeylerini düşürdüğü kanıtlanmıştır. (referans araştırma : 17)

Bir ağacın altında bir kitap okuyarak, bahçede yalınayak hafif bir yürüyüşe çıkarak ve çıplak ayakla yoga gibi ya da yoga haricinde meditatif egzersizleri yaparak topraklamayı uygulayabilirsiniz. Ayrıca turp, tatlı patates, pancar ve meyve gibi yerden yetiştirilen bütün gıdaları tüketebilirsiniz.

7 – Kayropraktik bakım

“Kayropraktik hayata yıllar ve yıllara hayat katıyor” klişe deyişi sadece eski bir söz değil aynı zamanda gerçeğe dayanmaktadır. Ömür’e ömür katabileceği iddiasının arkasındaki geçerliliğinin tartışılmasına rağmen, araştırmalar, Kayropraktik tedavisinin bağışıklık direncini arttırdığı ve yaşam kalitesini arttırdığı belirtilmektedir. Kayropraktik tedavisi, hastalık sıklığını önlemeye yardımcı olmanın yanında hastalığa yakalanmamanıza yardımcı olur.

Omurga manipülasyonunun, polimorfonükleer nötrofilleri arttırdığı görülmüştür. (referans araştırma : 18) Dolaşımdaki bu kan hücreleri bulaşıcı istilacılara karşı ilk savunma hatlarından biridir. Bu lökositler, vücudu yıkıcı ajanlara karşı koruyan bağışıklık hücresi tepkilerinin işlevini geliştirir.

Omurganız boyunca inhibisyon olduğunda, sinir sistemi bağışıklık sistemi iledoğru şekilde iletişim kuramaz. Kayropratik bakım, bu etkileşimleri ortadan kaldırmaya veya subluksasyonu ayarlamaya yardımcı olur, böylece vücut kendini tamir edebilir.

8 – C Vitamini takviyesi

C vitamini, insan sağlığını geliştirmek ve bağışıklık fonksiyonunu çeşitli şekillerde optimize etmek için gerekli ve besleyici bir anahtardır. C vitamininin patojenleri yok etmek isteyen biyolojik ajanlar tarafından gerekli NADPH yolallarını arttırdığı keşfedilmiştir. (referans araştırma : 20) Hem DNA hem de RNA sentezine yol açan reaksiyonları destekler, oksidatif stresle daha iyi başa çıkmak için beyaz kan hücrelerinin sayısını dengeler ve eski C vitamini geri kazanılması sonucu glutatyon tükenmesini önler. (referans araştırma : 21)

Porsiyon başına C vitamini en yüksek ıspanak, pırasa, frenksoğanı, lahana ve tatlı biberdedir. referans araştırma : 7). C vitamini açısından zengin diğer gıdalar ise limon, misket limonu ve az miktarda şeker içeren yeşil sebzelerdir. Enfeksyonla mücadelede hafif ve sağlıklı bir yemek için kemik suyu ve çorbalarınıza bu sebzeleri ekleyin, vücut sıvınızı yüksek tutmak için sık sık suya limon ve limon suyu ekleyin.

Şeker eklenmiş, suni renklendiriciler kullanılmış C vitamini takviyeleri bağışıklık sistemini engelleyebileceği için onları kullanmamaya çalışın.

Çinko takviyesi (önemli)

Dr. Jockers’a göre hastayken, uyanık olduğunuz sürece, kendinizi daha iyi hissedene kadar her 3 saatte bir 20 mg çinko takviyesi alabilirsiniz. Bu esansiyel mineral, bağışıklık sistemini desteklemek için hayati önem taşır ancak yaşam biçimimizdeki etkilerden dolayı büyük ölçüde tükenmektedir. Şekerler ve karbonhidratlar açısından sağlıksız bir diyet çinko emilimini önler, zira tahıllarda ve baklagillerde bulunan fitik asitleri etkiler. NSAIDS (non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar) ilaçların aşırı kullanımı vücuttaki çinko eksikliğini arttırır.

Çinko, hücreleri viral enfeksiyon ve hasardan koruyan Sod (süperoksit dismutaz) gibi güçlü antioksidanlarla bağışıklık sisteminin performansını artırır. Çinko, viral kopyalama da dahil olmak üzere patojenik faaliyete karşı savunma için bağışıklık tepkisini arttırır ve oksidatif hasarı engeller. Özellikle yıkıcı aktiviteye karşı bağışıklık sistemini düzenleyerek vücuttaki iltihaplanmayı azaltmada yararlıdır. (referans araştırma : 12)

Yukarıda listelenen sekiz yolla birlikte, diyetinize çinkonun eklenmesinin faydalarını göz önünde bulundurun ve yıl içerisinde daha az hasta olacağınızı göreceksiniz. Özellikle başkalarıyla kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdiğiniz daha soğuk aylarda, Çinko koruması için bu gıdaları yemeklerinize ekleyin:

  • % 100 doğal beslenmiş sığırın eti (organik ve dopal beslenen)
  • Yabani somon balığı (çiftlik somonu değil)
  • Otlak yerde yetiştirilmiş tavuk (organik ve doğal)
  • Kaju fıstığı
  • Badem
  • ıspanak
  • Kuşkonmaz
  • Bitter çikolata

Daha hızlı sonuçlar almak için çok kaliteli çinko takviyesi kullanın. Çinko desteğinin ideal biçimi, çinko, amino asit glisininin bir veya iki molekülüne bağlı olan çinko glisinattır. Glisin karaciğer detoksifikasyonuna yardımcı olur ve bağışıklık sistemini destekler.

Bu Yazının Kaynaklarına aşağıdan ulaşabilirsiniz:

1- CDC: Okul Yöneticilerinin K-12 Okullarındaki Mevsimlik Gribin Yayılmasını Azaltmaya Yardımcı Olma Rehberi. Buraya klikleyerek ulaşabilirsiniz 
2- CDC: Ortak Soğuklar: Kendinizi Koruyun ve Başkaları Buraya Bağlayın. Buraya klikleyerek ulaşabilirsiniz
3- Lozanovski VJ, Houben P, Hinz U, Hackert T, Herr I, Schemmer P. Pilot çalışma, ileri pankreas kanserinde brokoli filizi değerlendirdi (POUDER çalışması) – randomize kontrollü bir çalışma için çalışma protokolü. Denemeler. 2014; 15: 204. PMCID: 4059031
4- Zhang Y, Talalay P, Cho CG, Posner GH. Brokoli’den antikanserojenik koruyucu enzimlerin önemli bir indükleyicisi: yapının izolasyonu ve aydınlatılması. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi’nin bildirileri. 1992; 89 (6): 2399-2403. PMCID: 48665
5- Prasad S, Tyagi AK. Zencefil ve Bileşenleri: Gastrointestinal Kanserin Önlenmesi ve Tedavisinde Rolü. Gastroenteroloji Araştırma ve Uygulama. 2015; 2015: 142979. PMCID: 4369959
6- Zhou Y, Li Y, Zhou T, Zheng J, Li S, Li H-B. Karaciğer Kanserinin Önlenmesi ve Tedavisinde Diyetle İlgili Doğal Ürünler. Besinler. 2016; 8 (3): 156. PMCID: 4808884
7- Kendi Besin Verileri: Vitamin C En Yüksek Gıdalar Buraya klikleyerek ulaşabilirsiniz
8- Nicastro HL, Ross SA, Milner JA. Sarımsak ve soğan: Onların kanser önleme özellikleri. Kanser önleme araştırması (Philadelphia, PA). 2015; 8 (3): 181-189. Doi: 10.1158 / 1940-6207.CAPR-14-0172. PMCID: 4366009
9- Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Sarımsak: Potansiyel terapötik etkilerin gözden geçirilmesi. Alzheimer Dergisi, Phytotedicine. 2014; 4 (1): 1-14. PMCID: 4103721
10- Panickar KS. Otlar, baharatlar ve tıbbi bitkilerin metabolik semptom, beyin ve bilişsel işlev üzerindeki olumlu etkileri. Cent Nerv Syst Agents Med Chem. 2013 Mar; 13 (1): 13-29. PMID: 23092406
11- Raal A, Volmer D, Sāukand R, Hratkevitš S, Kalle R. İlaçlı Soğuk ve Grip Hastalığına Tamamlayıcı Tedavi – Estonya’daki Eczane Müşterilerinin İki Numunesinden Elde Edilen Sonuçlar. Thomas PG, ed.PLoS ONE. 2013; 8 (3): e58642. PMCID: 3590151
12- Prasad AS, Beck FW, Snell DC, Küçük O. Çinko kanseri önleme konusunda. Nutr Kanseri. 2009; 61 (6): 879-87. PMID: 20155630
13- Çocuklarda Soğuk algınlığı. Çocuk Sağlığı ve Çocuk Sağlığı. 2005; 10 (8): 493-495. PMCID: 2722603
14- Purchiaroni F, et al. Bağırsak mikrobiyotunun ve bağışıklık sisteminin rolü. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013; 17: 323-333 Buraya Link Edin
15- Siniscalco ve diğerleri. In vitro GCMAF onidokannabinoid sistem transkripsiyonelomiklerini, reseptör oluşumunu ve otizmden türetilmiş makrofajların hücre aktivitesini etkiler. J Neuroinflammation. 2014 Nis; 11:78. PMCID: PMC3996516
16- Sokal K, Sokal P. İnsan vücudunu topraklama, fizyolojik süreçleri etkiler. J Alternatif Tamamlayıcı Med. 2011 Nis; 17 (4): 301-8. PMID: 21469913
17- Ghaly M, Teplitz D. Kortizol düzeyleri ve uyku, ağrı ve stresin öznel olarak rapor edilmesi ile ölçülen uyku esnasında insan vücudunun toprağa verilmesinin biyolojik etkileri. J Alternatif Tamamlayıcı Med. 2004 Ekim; 10 (5): 767-76. PMID: 15650465
18- Brennan PC ve diğerleri. Spinal manipülasyonla indüklenen gelişmiş fagositik hücre solunum patlaması: maddenin potansiyel rolü P.J Manipulative Physiol Ther. 1991 Eylül; 14 (7): 399-408. PMID: 1719112
19- Kanga I ve Steiman I. Göğüs kanserli bir hastanın kropraktik tedavisi beyine ve omurgaya metastaz yapar: Olgu sunumu. J Can Chiropr Assoc. 2015 Eylül; 59 (3): 269-78. PMCID: 4486990
20- Varma SD, Bauer SA, Richards RD. Sıçan lensinde Hexose monofosfat şant: C vitamini uyarısı Invest Ophthalmol Vis Sci. 1987 Jul; 28 (7): 1164-9. PMID: 3110091
21- Winkler BS, Orselli SM, Rex TS. Glutatiyon ve askorbik asit arasındaki redoks çift: kimyasal ve fizyolojik bir bakış açısı. Ücretsiz Radic Biol Med. 1994 Ekim; 17 (4): 333-49. PMID: 8001837
22- Serafino A, Vallebona PS, Andreola F ve diğerleri. Ökalyptüz zararlı yağın doğal hücre aracılı immün yanıt üzerine uyarıcı etkisi. BMC İmmünolojisi. 2008; 9:17. PMCID: 2374764
23- Kuriyama H, Watanabe S, Nakaya T, ve ark. Aromaterapi Masajının İmmünolojik ve Psikolojik Yararları. Verilere Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp. 2005; 2 (2): 179-184. PMCID: 1142199
24- Li Q ve diğerleri. Phytoncides (odun esansiyel yağları) insan doğal öldürücü hücre aktivitesini tetikler. İmmuno İmmünotoks. 2006; 28 (2): 319-33. PMID: 16873099
25- PubMed Sağlığı: Aromaterapi ve Uçucu Yağlar (PDQ) Buraya Bağlantı
26- Chevrier MR, Ryan AE, Lee DY-W, Zhongze M, Wu-Yan Z, Via CS.Boswellia carteriiExtract, TH1 Sitokinleri inhibe eder ve TH2 Sitokinler’i in vitro yükseltir. Klinik ve Teşhis Laboratuarı İmmünolojisi. 2005; 12 (5): 575-580. PMCID: 1112084
27- Sienkiewicz M, Wasiela M ve Glowacka A. Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa klinik suşlarına karşı kekik esansiyel yağının (Origanum heracleoticum L.) antibakteriyel aktivitesi. Med Dosw Mikrobiol. 2012; 64 (4): 297-307. PMID: 23484421
28- Bukovská A, Čikoš Š, Juhás Š, Ilková G, Rehák P, Koppel J. Kekik ve Keklik Suyu Yağlarının Bir Kombinasyonunun TNBS ile Oluşturulan Kolit Üzerindeki Fare Etkileri Enflamasyonun düzenleyicileri. 2007; 2007: 23296. PMCID: 2233768
29- Suhail MM, Wu W, Cao A ve diğerleri. Boswellia sakritik yağ, tümör hücresine spesifik apoptozu indükler ve kültürlenmiş insan göğüs kanseri hücrelerinde tümör saldırganlığını bastırır. BMC Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp. 2011; 11: 129. PMCID: 3258268
30- Chevrier MR, Ryan AE, Lee DY-W, Zhongze M, Wu-Yan Z, Via CS. Boswellia carterii Extract, TH1 Sitokinleri inhibe eder ve TH2 sitokinlerini in vitro yükseltir. Klinik ve Teşhis Laboratuarı İmmünolojisi. 2005; 12 (5): 575-580. Doi: 10.1128 / CDLI.12.5.575-580.2005. PMCID: 1112084
31- Dagli N, Dagli R, Mahmoud RS, Baroudi K. Uçucu yağlar, terapötik özellikleri ve dişhekimliğindeki etkileri: Uluslararası Derneği, Preventive & Community Dentistry Uluslararası derlemesi. 2015; 5 (5): 335-340. PMCID: 4606594
32- CDC: İnfluenza (Grip) Bağlantısı Hakkında Temel Faktörler
33- Grip ve Soğuk algınlığını yenmenin yolları – Dr. Jockers