KANDIDA’NIN 9 BELİRTİSİ & TEDAVİ ETMEK İÇİN 3 YOL

Kandida aşırı çoğalması aşağıdaki sağlık sorunlarının belirtilerinden bazılarıdır…

  • Tükenmişlik
  • Tatlıya karşı şiddetli arzu
  • Ağız kokusu
  • Dilde beyaz tabaka
  • Bilinç bulanıklığı
  • Hormon dengesizliği
  • Eklem ağrıları
  • Cinsel dürtü kaybı
  • Kronik sinüzit ve alerji problemleri
  • Sindirim problemleri (gaz ve şişkinlik)
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • İdrar yolu enfeksiyonu

Eğer öyleyse, bunlar Kandida olabileceğinizin bazı belirtileridir. Bu makalede diğer Kandida belirtileri ile birlikte Kandida’ya neyin sebep olduğunu ve Kandida’yı doğal yollarla tedavi etmek için yapılması gereken diyeti öğreneceksiniz.

KANDİDA NEDİR?

Kandida Albikans ağızda, bağırsak yolunda ve vajinada görülen en yaygın mantar enfeksiyondur. Aynı zamanda deriyi ve mukoza zarını da etkileyebilir. Eğer bağışıklık sisteminiz düzgün şekilde çalışıyorsa, bu tarz mantar enfeksiyonu çok nadiren zararlıdır.

Kandida, vücutta bulunması gereken uygun seviyelerdeyken sindirime ve besin emilimine yardımcı olan bir çeşit mantardır (fungus). Vücutta aşırı ürediğinde tipik kandida belirtileri ortaya çıkar.Sindirim sisteminde, kontrol edilmeden aşırı üremesine izin verilirse, bağırsak astarının duvarlarını parçalayıp kan dolaşımına nüfuz eder. Bu durum, yan ürün toksinleri ve diğer zaralı toksinleri serbest bırakıp, sızdıran bağırsak sendromuna (Leaky gut sendrome) neden olabilir.

Vücudunuzun doğal pH dengesi bozulduğu zaman, kandida kontrol dışı olarak büyüyüp vücudunuzla ilgili bir problem yaratabilir. İyi huylu bakteri ve düzgün çalışan bir bağışıklık sistemi bu inatçı enfeksiyonla mücadele ederken esastır.

Kandida Aşırı Büyüme Sendromu (COS) , kandida vücudunuzda kontrol dışı büyüdüğünde kullanılan bir terimdir. Hata yapmayın: bu kronik bir sağlık durumudur. Daha önce hiç ciddi mantar enfeksiyonu kapmamış olan bireyler çeşitli yiyeceklere karşı yeni bir hassasiyet, alerji veya tahammülsüzlük geliştirdiklerini düşünebilirler. Bu yiyecekler genelde yumurta, mısır ve gluten içerir.

KANDİDA ENFEKSİYONUNA NELER NEDEN OLUR?

Yüksek miktarda şeker diyeti, arıtılmış karbonhidratlar ve alkolün mayanın büyümesine yardımcı olduğu Kandida’nın oluşmasında birçok sebep vardır. Buna ek olarak, aşağıda olası diğer altı sebebi açıkladım.

1- Geniş Spektrumlu Antibiyotikler

Bazen antibiyotikler, vücudunuzdaki karşı koyan bakterileri öldürmek için inatçı enfeksiyonlarla mücadele eder. Antibiyotikler ve antibiyotiklerin gereğinden fazla kullanılmasındaki problem ( sık sık antibiyotik direnç yaratır) sadece kötü bakterileri öldürmesi değil aynı zamanda iyilerini de öldürmesidir. İyi bakteriler vücudumuzdaki sindirimi ve kandida’yı kontrol altında tutmaktan sorumludur. Uzun bir süreçten sonra (ya da birden fazla süreç ve kısa bir dönemde), antibiyotikler vücudunuzu tam anlamıyla kandida için bir üreme alanına dönüştürebilir.

2- Doğum Kontrol Hapları

Antibiyotiklerin aksine, doğum kontrol hapları mantar enfeksiyonuna ve kandida’nın aşırı büyüme sendromuna direkt olarak yol açmaz. Bununla birlikte, bir kadın yüksek miktarda rafine şeker ve antibiyotik tüketirse, doğum kontrol hapları vücudunu kandida enfeksiyonuna yol açacak şekilde olumsuz yönde etkiler. Bazı kadınlar, doğum kontrol haplarının mantar enfeksiyonunu harekete geçirdiğini düşünür. Ve bir süre sonra ilk enfeksiyon geçtiğinde bir kere tekrar doğum kontrol hapı almaya başlarlar ve kandida iyice köklenmeye başlar.

3- Oral Kortikosteroidler

Astımlarını kortikosteroid solunumla tedavi eden bireylerin ağızlarında kandida ilerlemesi yüksek riskte görülür. Ve bu da vücut sistemiyle ilgili kandidada aşırı büyümeye yol açar.(2) Astım için kortikosteriod solunum aleti kullanan insanların her kullanımdan sonra ağızdan dışarı atmak için gerekenleri takip etmesi zorunludur. Eğer ağız içinde pamukçuklar görülürse, hindistan cevizi yağı ile gargara yapılarak ve iki tane karanfil yağı şekeri yenilerek tedavi edilebilir.

4- Kanser Tedavileri

Merck Araştırma Labarotuvarları’nın Klinik Araştırma Departmanı’na göre, kandidiyaz kanser hastalarında invazif hale gelip ciddi bir zorluğu önleyebilir.(3) Bu araştırmada,kanser için tedavi edilmiş olan hastaların üçte biri ‘’invazif’’ kandidiyaz geçirdi. Kemoterapi ve radyasyon kanserli hücreleri ve tümörleri öldürmek için çalışabilir; bununla birlikte kandida ile doğal olarak savaşan sağlıklı bakterileri öldürürler.

5- Şeker Hastalığı

Tip 1 ve tip 2 diyabette,ağızdaki şeker düzeyi ve diğer mukoza zarları genetik olarak diğer diyabetsiz bireyden yüksektir. Kandida bir maya çeşidi olduğundan ve şeker de bu mayayı beslediğinden beri, diyabetli olanların kandida aşırı büyüme sendromunda daha yüksek riski oldukları anlaşılabilirdir.

6- Zayıflamış Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin kandida geliştirme olasılığı daha yüksektir.Bu kitle, bebekleri, küçük çocukları, yaşlıları, HIV/AIDS teşhisi konulanları ve diğer iltihaplı ve otoimmün şartları içerir.

9 KANDİDA BELİRTİSİ

Kandida aşırı büyüme bir doktor için teşhis edilmesi zor olabilir.Bu tip sistem maya enfeksiyonu değişik insanlarda değişik şekillerde sunulur.Eğer kandida veya kandida aşırı büyümeye sahip olmanız hakkında endişeliyseniz bunun hakkındaki 9 belirti aşağıdadır.

1- Kronik Yorgunluk

Kaç saat uyumuş olursanız olun eğer basitçe atlatamadığınız yorgunluğunuz veya tükenmişliğiniz varsa kronik yorgunluk sendromuna yakalanmış olabilirsiniz. Hastalık minimum 6 aya kadar süren yorgunluğa göre nitelendirilir ve yanında baş ağrısı, eklem ağrısı, hafızada ve konsantrasyonda güçlük, ve boğaz ağrısı içeren diğer belirtileri de getirir. Sıklıkla kandida belirtilerinden biri de kronik yorgunluktur.Kronik yorgunluk kandida enfeksiyonunun tek nedeni olmasa da, birçok doktor bunu artırdığına inanır.

2- Duygu Düzensizlikleri

Kandidaya teşhis koymanın zor olmasının bir nedeni de, kandida belirtilerinin çoğunun duygu düzensizlikleri içeren diğer koşullara özgü olmasıdır. Aşırı kandida büyümesi yaşayan bireyler ruh halinde ani değişimler, aşırı kaygı, asabiyet, depresyon ve panik atak dahi deneyimleyebilirler.

3- Yineleyen Vajinal ve İdrar Yolu Enfeksiyonları

Birey idrar yolunda veya vajinada yineleyen enfeksiyonlar deneyimlerse, kandida bu problemlerin özü olabilir. Kandinanın cinsel yolla bulaşabildiğinin ve partnerlerin bunu ileri geri yayabildiğinin farkına varmak önemlidir. Kadınlar, dar iç çamaşırı veya külotlu çorap giymekten ve aktif enfeksiyon esnasında sıcak su ile duş almaktan kaçınarak bu riski en aza indirebilirler.

4- Ağız Pamukçuğu

Ağız pamukçuğu aslında kandidanın aynı belirtisi olup vajinayı içeren diğer mukoza zarlarına etki eden bir maya enfeksiyonudur. Çoğu sıklıkla prednizon veya yukarıda bahsedilen diğer kortikosteroidlerin kullanım şeklinden dolayı ortaya çıkar. Tedavisiz bırakılırsa vücutta sindirim borusu,akciğer,karaciğer ve kalp kapakçığı içeren bölgelere doğru yayılabilir. Ağız kandidası bulaşıcıdır; yenidoğanlar doğum esnasında, çocuklar oyuncaklarını diğer çocuklarla paylaşırken, yetişkinler tükürük yoluyla buna sahip olabilirler.

5- Sinüzit Enfeksiyonları

Diğer kandida belirtilerinin birçoğu kadar, sinüzit enfeksiyonları da bugünlerde yaygındır ve bunun gerçek nedenini bulmak zor olabilir.Kandida sinüziti etkiler ve inatçı öksürük, geniz akıntısı, kan toplanmasında artış, mevsimsel alerjiler ve nezleyi andıran genel belirtilere yol açabilir. Eğer sinüzitinizde bu devamlı problemleri yaşıyorsanız kandida enfeksiyonu için kontrol zamanıdır.

6- Bağırsak Sıkıntıları

Devam eden bağırsak sıkıntısı, kandida enfeksiyonunuzun olduğunu gösteren bir işarettir. Kalıcı gaz, geğirme, şişkinlik, kabızlık veya ishal ve mide krampları, sindirim sisteminizde sağlıklı bakteri eksikliğinden kaynaklanabilir. Mayalar bağırsaklardan geçtiğinde, sağlıklı bakteriler zayıflatılır ve tek başına enfeksiyondan uzaklaşamazlar. Birçok kişi, bir kandida enfeksiyonunu etkili bir şekilde tedavi ederken, kronik bağırsak sıkıntılarının çarpıcı bir şekilde azalmasını yaşar.

7-Bilinç Bulanıklığı

Duygu değişimleri ve kronik yorgunluk ile birlikte bilinç bulanıklığı kandidanın gözden kaçmış bir belirtisidir. Yine de kandidanın aşırı büyümesi odaklanma kaybına, fiziksel durumun yetersizliğine, görevlere konsantre olmakta zorluk çekmeye ve ve zayıf hafızaya sebebiyet verebilir.

8-Deri ve Tırnakta Mantar Enfeksiyonları

Sporcuların ayakları ve başparmakta mantar kandidanın aynı türden gelen en yaygın mantar enfeksiyonlarıdır.Devam eden enfeksiyonlar sistemik kandidaya sahip olduğunuza dair bir işaret olabilir.

9-Hormonal Dengesizlik

Hormonal dengesizlik diğer sağlık sorunları ile birlikte sunulan kandidanın işaretlerinden biridir. Bununla birlikte, bu enfeksiyonun erken menopoza, PMS (premenstrual sendrom) ‘a, düşük cinsel dürtüye, migrene, endometriyozise, ödeme, duygu değişimlerine ve kilo kaybetmede başarısızlığa sebep olduğunun farkında olunmalıdır. Kandida aşırı büyümenin ortasındayken, vücudunuz iltihaplı bir hale gelir. Mayanın büyümesine ve sindirim borusundan da öteye yayılmasına sebep olur. Kandidanın yan ürünlerinden biri aslında östrojeni taklit edip, ciddi hormonal dengesizliğe öncülük edebilir.

TEDAVİ 1: KANDİDA TEMİZLİĞİ

Kandida temizliği vücuttaki kandida fazlalığını sindirim borusu yoluyla temizlemeye yardım eder ve sağlıklı kandida savaşçılarının tanımı kefir ve mayalandırılmış sebzelerde bulundu. Temizlik için iki seçeneğiniz vardır: sadece sıvıyla temizlik veya gıda ile beraber daha nazik bir temizlik. Birinci seçenekten başlayıp daha sonra ikinci seçeneğe geçerek bağırsaklarınızı yeniden açıp daha titiz bir temizleme yolunu tercih edebilirsiniz. Bütün bu süreç kandida diyetine başlamanız için zemin oluşturacaktır.

BİRİNCİ AŞAMA: Sadece Sıvı İle Kandida Temizliği (Süre 1-2 Gün)

Organik soğanlar,sarımsak,kereviz,lahana,deniz tuzu ve saf su ile et suyuna sebze çorbası yaparak başlayın. Kaynatın ve süzün.Sebzeleri ayırın ve çorbayı soğutun.Gün boyunca ılık çorbayı yudumlayın; vücudunuzdaki toksinleri dışarıya atmaya yardımcı olmak için çok fazla su içmeniz zorunludur.Bu uzun vadeli bir temizlik olmadığından,birkaç haftada bir tekrar etmeniz gerekebilir.Aynı zamanda bu temizlik aşağıdaki gıda temizliği için hızlı bir başlangıç olabilir.

İKİNCİ AŞAMA Buharlanmış Sebzeler (Süre 3-5 Gün):

Tahıl, şeker, meyve, nişasta ve alkolü diyetinizden 3 günden 5 güne kadar eleyerek, kandida aşırı büyüme ile yaptığınız mücadelede büyük bir gelişme elde edebilirsiniz. Çoğunlukla taze ve buharlanmış organik sebzeleri yiyin. Bu temizlik aşaması için havuç, turp, pancar, tatlı patates ve beyaz patates gibi şeker seviyesinin artmasını sağlayan nişastalı sebzelerden uzak durun. Vücudunuzdan kandidayı ve diğer yan ürünleri boşaltmak için günde en az 2 litre olmak üzere bol su tüketin. Bu süreç esnasında günde bir kereden fazla olmamak şartı ile yapraklı yeşillik (marul gibi) veya acı yeşilliklerden (pazı gibi) oluşan üzeri hindistan cevizi yağı ve elma sirkesi (veya limon suyu) ile kaplı salatalar tüketebilirsiniz. Yukarıdaki kandida temizliklerinden herhangi biri esnasında,toksinlerin etrafını sarmaya yardımcı olmak ve onları yeterli derecede yok etmek adına bentonit kili kullanabilirsiniz.

TEDAVİ 2: KANDİDA DİYETİ

Bu diyet sadece kandidayı korkutmak için değil aynı zamanda ondan kurtulmanıza yardımcı olan bir diyettir. Eğer kandida temizliğine zaten başladıysanız bu sizin için iyi bir sonraki adımdır.

1. Diyetin ilk adımı bağışıklık sisteminizi şekeri, alkolü ve arıtılmış karbonhidratları elemektir. Bu maddeler vücudunuzdaki kandidanın gelişip büyümesine yardımcı olur.

2. İkinci adım ise bu yiyeceklerin yerini, havuç, tatlı patates, ıspanak, karalâhana, kuşkonmaz gibi organik sebzelerle doldurmaktır. Çok eski bir zamandan kalma Çin’e özgü bir ilaca göre, sıcak karbonhidratlı sebzeler, vücuttaki kandidanın temizlenmesine yardımcı olur. Ben bu sebzeleri ‘’temizlik’’ aşamasında tavsiye etmezken, düzenli kandida diyeti, tatlı patates, yer elması, bezelye, maş fasulyesi, mercimek, meksika fasulyesi, adzuki fasulyesi, havuç, pancar turşusu, mısır, balkabağı, su kabağı, sakızkabağı, kabak, sarı kabak ve şalgamın dalağın gelişmesine yardım ettiğini söylüyor. Bunlar içinizdeki şeker ihtiyacını da aynı zamanda karşılayarak karbonhidratın ana kaynakları olarak sizi memnun edebilir.

Peki tahıllar? Kinoa, arpa, tef, süpürge darısı, horozibiği çiçeği ve mısır nişastası gibi tahıllar da sadece günde bir kez (daha fazla değil!) kurutarak kandidası olan çoğu insana yardımcı olur. Aynı hikâye her gün günde bir kereden fazla tüketilmemesi gereken soğuk yiyecekler için de geçerli. Bu nedenle, salata hazırladığınız aynı gün içinde içinizi temizlemesi gereken içecekten içmenize gerek kalmıyor. Bağırsağınızdaki kandida, diğer sıcak besleyici gıdalardan daha çok sizi iyileştirecektir. Hangi yiyecek olursa olsun, yine de, kandidanız olduğunda her zaman bir şey yedikten tükettikten sonra nasıl hissettiğinizi kontrol etmeniz önemlidir. Karın ağrısı çeken biri nişastalı herhangi bir yiyecek tükettiğinde nişastalı sebzelerden kaçınmalı. Örneğin, mısır, bezelye, yabani havuç, patates, balkabağı, kabak, yer elması gibi. Bunların yerine nişasta içermeyen sebzeler yemeliler (genellikle bitkinin çiçekli kısmından). Örneğin, marul, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, salatalık, ıspanak, mantar, soğan, biber, domates gibi.

Aynı zamanda, alınan şeker miktarını da akçaağaç pekmezi ve balın içindeki kadar doğal oranda tutmalılar. 3. Ek olarak günlük üretilmiş, tercihen keçi sütü ve sağlıklı probiyotikli yiyecekler de vücudunuzdaki kandidayı etkili bir şekilde öldürür. Kimchi ve lahana turşusu da şekersiz yaban mersini suyu kadar yardımcı olur. Bunlar asidik bir ortam yaratsa da kandindanın büyümesini zorlaştırır. Mikroflora içeren mayalı sebzeler, bağırsakları korumada yardımcı olur. Düzenli tüketim, bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur, vücut kandidaya yakalanmaya karşı daha kapalı olur. Her güne yarım bardak lahana turşusu, kimchi, ya da fermente edilmiş sebzelerle başlamak, vücudunuzun tekrardan sağlıklı haline geri dönmesi ve yeni yeme alışkanlığı dengesini kurmaya yardımcı olur. Kandida diyeti, faydalı bakterileri korumaya, iştahı düzenlemeye ve rafine edilmiş karbonhidrat ve şeker yeme isteğinizi en aza indirgeyemeye yardımcı olur.

TEDAVİ 3: İLAVELER, GEREKLİ YAĞLAR VE HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Araştırmalara göre, kandida albikanları, kandidanın gerilerek sistematik bir şekilde aşırı büyümesine yol açıyor. Ayrıca Fluconazole ve Itrakonazole isimli ilaçlar daha çok reçeteyle verilen ve kandidaya iyi gelen ilaçlardır.

1. Hindistan cevizi yağı antimikrobik özelliği ile kandidayla etkili bir şekilde savaşır. Lorik asit ve kaprilik asidin birleşmesiyle bulunan hindistan cevizi yağı, ağızdan ve yerel uygulamayla zararlı kandidayı öldürür.

2. Deve dikeni de ciğerlerinizi reçeteli ilaçlardan daha fazla (steroidler, doğum kontrol, antibiyotikler ve diğerleri gibi) çevresel kirlilik, ağır metaller ve kemoterapi ve radyasyondan geriye kalanları korumaya yardımcı olur. Yukarıda bahsedildiği gibi, bazı reçeteli ilaçlar ve kanser tedavileri kandidanın aşırı büyümesine yol açar. Deve dikeni ile birlikte yapılan kandida diyeti, vücudunuzun yeniden iyileşmesine ve kandidanın büyümesine son verir.

3. C vitamini, böbreküstü bezlerinin kuvvetini arttırır ve bağışıklık sisteminizi iyileştirmeye yardımcı olur. Ben her gün günde iki defa 1,000 miligramlık C vitamini alınmasını tavsiye ederim.

4. Karanfil yağı, keklik yağı ve mürrüsafi yağı vücuttaki kandidayı, çeşitli parazit ve mantarı öldürmeye yardımcı olur. Ayrıca lavanta yağı, kandidanın büyümesini engeller ve enfeksiyonunun yayılmasını önler.

Örneğin, ikişer damla karanfil yağı ve keklik yağı ya da lavanta yağını temizlik esnasında hindistan cevizi yağı ile karıştırarak kandidanın öldürülmesine yardımcı olabilirsiniz. Çünkü bu gerekli yağlar güçlüdür, bunlar yalnızca 10 gün veya daha az süreyle alınmalıdır. Ayrıca, ağızdaki pamukçuklar için, üç damla karanfil yağı ve bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını ağzınıda 20 dakika boyunca çalkalayın.

KANDİDA’NIN SİZİ TERK ETTİĞİNE DAİR BELİRTİLER

Vücudunuzda bulunan kandidanın hızla öldürülmesi, vücudunuza 70’den fazla farklı toksin bırakan bir metabolik reaksiyon yaratır. Kandidanın temizlendiğini ve kandida diyetinin işe yaradığını gösteren belirtiler şunlardır:

 Bozulmuş beyin fonksiyonları

 Baş ağrısı

 Yorgunluk

 Baş dönmesi

 Şişkinlik, gaz, kabızlık ve mide bulantısı dahil bağırsaklardaki sıkıntı

 Terleme ve ateş

 Sinüs enfeksiyonu

 Deride dökülmeler (yüz ile sınırlı değil)

 Tipik grip benzeri semptomlar

Eğer bu semptomları yaşamaya başladıysanız, sevinin! Bu semptomlar genellikle yedi günden 10 güne kadar düzelir. Kandida vücudunuzu terk ediyor ve sadece birkaç hafta içinde, enerji ve odaklanma artışı ile karşılaştığınız diğer semptomların hafifletildiğini farkedeceksiniz. Belirtileriniz kaybolduktan ve temizliği ve diyeti tamamladıktan sonra, yüksek protein ve yüksek lifli sebzelerde bir diyet yapmaya devam etmeniz ve tahıl, meyve, şeker ve beyaz patates gibi yüksek nişastalı sebzeleri sınırlandırmanız gerekir. Fermente sebzeleri ve kefirleri vücudunuzun dengede kalmasına yardımcı olmak için kullanmaya devam edin ve kandidayı tuzağa düşürün.