Genetik yapınız, yaşınız ve belirli sağlık koşullarına sahip olup olmamanız durumunda yüksek tansiyon riskiniz artabilir. Tedavi ilaçları içerebilir.
Kan basıncı ölçümünüz, kan damarlarınızdan ne kadar kan geçtiğini ve kalp pompalarken kanın karşılaştığı direnç miktarını dikkate alır.
Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, damarlarınızdan geçen kanın gücü sürekli olarak çok yüksek olduğunda ortaya çıkar. Bu makalede, belirtileri, nedenleri, nasıl tedavi edildiği ve daha fazlası dahil olmak üzere hipertansiyonun temellerini ele alacağız.
Yüksek tansiyon nedir?
Arterler olarak da bilinen dar kan damarları, kan akışı için daha fazla direnç oluşturur. Arterleriniz ne kadar darsa, o kadar fazla direnç olur ve kan basıncınız o kadar yüksek olur. Uzun vadede, artan basınç kalp hastalığı da dahil olmak üzere sağlık sorunlarına neden olabilir.
Hipertansiyon oldukça yaygındır. Aslında, 2017’de kılavuzlar değiştiğinden beri, Amerikalı yetişkinlerin neredeyse yarısına artık bu durum teşhisi konulabilir.
Hipertansiyon tipik olarak birkaç yıl içinde gelişir. Genellikle herhangi bir belirti fark etmezsiniz. Ancak belirtiler olmasa bile, yüksek tansiyon kan damarlarınıza ve organlarınıza, özellikle de beyin, kalp, gözler ve böbreklere zarar verebilir.
Erken teşhis önemlidir. Düzenli kan basıncı ölçümleri sizin ve doktorunuzun herhangi bir değişikliği fark etmesine yardımcı olabilir. Kan basıncınız yükselmişse, doktorunuz sayının yüksek kalıp kalmadığını veya normal seviyelere düşüp düşmediğini görmek için birkaç hafta boyunca kan basıncınızı kontrol etmenizi isteyebilir.
Hipertansiyon tedavisi hem reçeteli ilaçları hem de sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Bu durum tedavi edilmezse kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Yüksek tansiyon değerleri nasıl anlaşılır?
İki sayı kan basıncı değerini oluşturur. Sistolik basınç (üstteki sayı) kalbiniz atarken ve kan pompalarken atardamarlarınızdaki basıncı gösterir. Diyastolik basınç (alttaki sayı), kalbinizin atışları arasında atardamarlarınızdaki basıncın okunmasıdır.
Yetişkinler için kan basıncı değerlerini beş kategori tanımlar:
- Sağlıklı: Sağlıklı bir kan basıncı değeri 120/80 milimetre cıva (mm Hg) değerinden düşüktür.
- Yüksek: Sistolik sayı 120 ila 129 mm Hg arasındadır ve diyastolik sayı 80 mm Hg’den azdır. Doktorlar genellikle yüksek tansiyonu ilaçla tedavi etmezler. Bunun yerine, doktorunuz rakamlarınızı düşürmeye yardımcı olmak için yaşam tarzı değişikliklerini teşvik edebilir.
- Evre 1 hipertansiyon: Sistolik değer 130 ila 139 mm Hg arasındadır veya diyastolik değer 80 ila 89 mm Hg arasındadır.
- Evre 2 hipertansiyon: Sistolik değerin 140 mm Hg veya üzerinde olması veya diyastolik değerin 90 mm Hg veya üzerinde olması.
- Hipertansif kriz: Sistolik değerin 180 mm Hg’nin üzerinde veya diyastolik değerin 120 mm Hg’nin üzerinde olması. Bu aralıktaki kan basıncı acil tıbbi müdahale gerektirir. Kan basıncı bu kadar yüksek olduğunda göğüs ağrısı, baş ağrısı, nefes darlığı veya görsel değişiklikler gibi herhangi bir belirti ortaya çıkarsa, acil serviste tıbbi bakım gerekir.
Tansiyon ölçümü bir basınç manşeti ile yapılır. Doğru bir ölçüm için, size uyan bir manşete sahip olmanız önemlidir. Tam oturmayan bir manşet yanlış ölçümler verebilir.
Kan basıncı değerleri çocuklar ve gençler için farklıdır. Kan basıncını izlemeniz istenirse çocuğunuzun doktoruna çocuğunuz için sağlıklı aralıkları sorun.
Hipertansiyon belirtileri nelerdir?
Hipertansiyon genellikle sessiz bir durumdur. Birçok kişi herhangi bir belirti yaşamaz. Durumun, semptomların belirgin hale geleceği kadar şiddetli seviyelere ulaşması yıllar hatta on yıllar alabilir. O zaman bile bu semptomlar başka sorunlara bağlanabilir.
Şiddetli hipertansiyon belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Yıkama
- gözlerde kan lekeleri (subkonjonktival hemoraji)
- baş dönmesi
American Heart AssociationTrusted Source’a göre, yaygın düşüncenin aksine, şiddetli hipertansiyon tipik olarak burun kanamasına veya baş ağrısına neden olmaz – bir kişinin hipertansif krizde olduğu durumlar hariç.
Hipertansiyonunuz olup olmadığını anlamanın en iyi yolu düzenli kan basıncı ölçümleri yaptırmaktır. Çoğu doktor muayenehanesi her randevuda tansiyon ölçümü yapar.
Yalnızca yılda bir kez muayene oluyorsanız, doktorunuzla hipertansiyon riskleriniz ve kan basıncınızı izlemenize yardımcı olması için ihtiyaç duyabileceğiniz diğer ölçümler hakkında konuşun.
Örneğin, ailenizde kalp hastalığı geçmişi varsa veya bu hastalığa yakalanmak için risk faktörlerine sahipseniz, doktorunuz yılda iki kez kan basıncınızı kontrol ettirmenizi önerebilir. Bu, sizin ve doktorunuzun olası sorunları sorun haline gelmeden önce fark etmenize yardımcı olur.
Yüksek tansiyona ne sebep olur?
İki tip hipertansiyon vardır. Her tipin farklı bir nedeni vardır.
Esansiyel (birincil) hipertansiyon
Esansiyel hipertansiyona primer hipertansiyon da denir. Bu tür hipertansiyon zaman içinde gelişir. Çoğu insanda bu tip yüksek tansiyon vardır.
Esansiyel hipertansiyonun gelişiminde tipik olarak bir dizi faktör rol oynamaktadır:
- Genler: Bazı insanlar genetik olarak hipertansiyona yatkındır. Bu, gen mutasyonlarından veya ebeveynlerinizden miras kalan genetik anormalliklerden kaynaklanıyor olabilir.
- Yaş: 65 yaş üstü bireyler hipertansiyon açısından daha fazla risk altındadır.
- Irk: Hispanik olmayan siyahi bireylerde hipertansiyon görülme sıklığı daha yüksektir.
- Obezite ile yaşamak: Obezite ile yaşamak, hipertansiyon da dahil olmak üzere birkaç kalp sorununa yol açabilir.
- Yüksek alkol tüketimi: Alışkanlık olarak günde birden fazla içki içen kadınlar ve günde ikiden fazla içki içen erkekler hipertansiyon açısından daha yüksek risk altında olabilir.
- Çok hareketsiz bir yaşam sürmek: Düşük zindelik seviyeleri hipertansiyonla ilişkilendirilmiştir.
- Diyabet ve/veya metabolik sendrom ile yaşamak: Diyabet veya metabolik sendrom teşhisi konan bireylerde hipertansiyon gelişme riski daha yüksektir.
- Yüksek sodyum alımı: Günlük yüksek sodyum alımı (günde 1,5 g’dan fazla) ile hipertansiyon arasında küçük bir ilişki vardır.
İkincil hipertansiyon
İkincil hipertansiyon genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve birincil hipertansiyondan daha şiddetli olabilir. İkincil hipertansiyona neden olabilecek çeşitli durumlar:
- böbrek hastalığı
- obstrüktif uyku apnesi
- konjenital kalp defektleri
- tiroidinizle ilgili sorunlar
- ilaçların yan etkileri
- yasadışı uyuşturucu kullanımı
- kronik alkol tüketimi
- adrenal bez problemleri
- bazı endokrin tümörler
Yüksek tansiyon teşhisi
Hipertansiyonu teşhis etmek, tansiyon ölçümü yapmak kadar basittir. Çoğu doktor muayenehanesi rutin bir ziyaretin parçası olarak kan basıncını kontrol eder. Bir sonraki randevunuzda tansiyon ölçümü yapılmazsa, bir tane talep edin.
Kan basıncınız yükselmişse, doktorunuz birkaç gün veya hafta boyunca daha fazla ölçüm yaptırmanızı isteyebilir. Hipertansiyon tanısı nadiren tek bir ölçümden sonra konur.
Doktorunuzun sürekli bir sorun olduğuna dair kanıt görmesi gerekir. Bunun nedeni, doktorun ofisindeyken hissedebileceğiniz stres gibi çevrenizin de kan basıncının yükselmesine katkıda bulunabilmesidir. Ayrıca, kan basıncı seviyeleri gün boyunca değişir.
Kan basıncınız yüksek kalmaya devam ederse, doktorunuz muhtemelen altta yatan koşulları ekarte etmek için daha fazla test yapacaktır. Bu testler şunları içerebilir:
- kolesterol taraması ve diğer kan testleri
- Elektrokardiyogram (EKG, bazen EKG olarak da adlandırılır) ile kalbinizin elektriksel aktivitesinin test edilmesi
- Kalbinizin veya böbreklerinizin ultrasonu
- evde 24 saatlik bir süre boyunca kan basıncınızı izlemek için evde tansiyon aleti
Bu testler doktorunuzun yüksek kan basıncınıza neden olan ikincil sorunları belirlemesine yardımcı olabilir. Ayrıca yüksek tansiyonun organlarınız üzerindeki etkilerine de bakabilirler.
Bu süre zarfında doktorunuz hipertansiyonunuzu tedavi etmeye başlayabilir. Erken tedavi kalıcı hasar riskinizi azaltabilir.
Yüksek tansiyon için tedavi seçenekleri
Bir dizi faktör doktorunuzun sizin için en iyi tedavi seçeneğini belirlemesine yardımcı olur. Bu faktörler arasında hangi hipertansiyon türüne sahip olduğunuz ve hangi nedenlerin tespit edildiği yer alır.
Primer hipertansiyon tedavi seçenekleri
Doktorunuz size primer hipertansiyon tanısı koyarsa, yaşam tarzı değişiklikleri yüksek kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri tek başına yeterli olmazsa veya etkili olmayı bırakırsa, doktorunuz ilaç reçete edebilir.
Sekonder hipertansiyon tedavi seçenekleri
Doktorunuz hipertansiyonunuza neden olan altta yatan bir sorun keşfederse, tedavi bu diğer duruma odaklanacaktır. Örneğin, almaya başladığınız bir ilaç kan basıncınızın yükselmesine neden oluyorsa, doktorunuz bu yan etkiye sahip olmayan başka ilaçlar deneyecektir.
Bazen hipertansiyon, altta yatan nedene yönelik tedaviye rağmen kalıcı olabilir. Bu durumda, doktorunuz yaşam tarzı değişiklikleri geliştirmek için sizinle birlikte çalışabilir ve kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olacak ilaçlar reçete edebilir.
Hipertansiyon için tedavi planları genellikle gelişir. İlk başta işe yarayan tedavi zamanla daha az yararlı hale gelebilir. Doktorunuz tedavinizi iyileştirmek için sizinle birlikte çalışmaya devam edecektir.
İlaçlar
Birçok insan tansiyon ilaçları ile deneme-yanılma aşamasından geçer. Doktorunuzun sizin için işe yarayan bir ilaç veya kombinasyon bulana kadar farklı ilaçlar denemesi gerekebilir.
Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlardan bazıları şunlardır:
- Beta-blokerler: Beta-blokerler kalbinizin daha yavaş ve daha az güçle atmasını sağlar. Bu da her atışta arterlerinizden pompalanan kan miktarını azaltarak kan basıncını düşürür. Ayrıca vücudunuzda kan basıncınızı yükseltebilecek bazı hormonları da bloke eder.
- Diüretikler: Vücudunuzdaki yüksek sodyum seviyeleri ve aşırı sıvı kan basıncını artırabilir. Su hapları olarak da adlandırılan diüretikler, böbreklerinizin vücudunuzdaki fazla sodyumu atmasına yardımcı olur. Sodyum ayrılırken, kan dolaşımınızdaki ekstra sıvı idrarınıza geçer ve bu da kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olur.
- ACE inhibitörleri: Anjiyotensin, kan damarlarının ve arter duvarlarının sıkılaşmasına ve daralmasına neden olan bir kimyasaldır. ACE (anjiyotensin dönüştürücü enzim) inhibitörleri vücudun bu kimyasaldan daha fazla üretmesini engeller. Bu, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olur ve kan basıncını düşürür.
- Anjiyotensin II reseptör blokerleri (ARB’ler): ACE inhibitörleri anjiyotensin oluşumunu durdurmayı amaçlarken, ARB‘ler anjiyotensinin reseptörlere bağlanmasını engeller. Kimyasal madde olmadan kan damarları sıkılaşmaz. Bu da damarların gevşemesine ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur.
- Kalsiyum kanal blokerleri: Bu ilaçlar kalsiyumun bir kısmının kalp kaslarına girmesini engeller. Bu da daha az güçlü kalp atışlarına ve daha düşük kan basıncına yol açar. Bu ilaçlar aynı zamanda kan damarlarında da çalışarak gevşemelerine ve kan basıncının daha da düşmesine neden olur.
- Alfa-2 agonistleri: Bu tür ilaçlar kan damarlarının gerilmesine neden olan sinir uyarılarını değiştirir. Bu da kan damarlarının gevşemesine yardımcı olarak kan basıncını düşürür.
Yüksek tansiyon için ev ilaçları
Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri hipertansiyona neden olan faktörleri kontrol etmenize yardımcı olabilir. İşte en yaygın olanlardan bazıları.
Kalp sağlığına uygun bir diyet geliştirmek
Kalp sağlığına uygun bir diyet, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olmak için hayati önem taşır. Ayrıca kontrol altında olan hipertansiyonu yönetmek ve komplikasyon riskini azaltmak için de önemlidir. Bu komplikasyonlar arasında kalp hastalığı, felç ve kalp krizi yer alır.
Kalp açısından sağlıklı bir diyet şu şekildedir:
- meyveler
- sebzeler
- tam tahıllar
- balık gibi yağsız proteinler
Fiziksel aktivitenin artırılması
Kilo vermenize yardımcı olmanın yanı sıra (doktorunuz tavsiye ettiyse), egzersiz doğal olarak kan basıncını düşürmeye ve kardiyovasküler sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Her hafta 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapmayı hedefleyin. Bu, haftada 5 kez yaklaşık 30 dakika demektir.
Optimum kiloya ulaşma
Obezite ile yaşıyorsanız, kalp sağlığına uygun bir diyet ve artan fiziksel aktivite ile orta kilonuzu korumak kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir.
Stres yönetimi
Egzersiz, stresi yönetmenin harika bir yoludur. Diğer aktiviteler de yardımcı olabilir. Bunlar şunları içerir:
- meditasyon
- derin nefes alma
- masaj
- kas gevşemesi
- yoga veya tai chi
Yeterli uyku almak da stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Sigarayı bırakmak ve alkolü sınırlamak
Sigara içiyorsanız ve yüksek tansiyon teşhisi konduysa, doktorunuz büyük olasılıkla bırakmanızı tavsiye edecektir. Tütün dumanındaki kimyasallar vücut dokularına zarar verebilir ve kan damarı duvarlarını sertleştirebilir.
Düzenli olarak çok fazla alkol tüketiyorsanız veya alkol bağımlılığınız varsa, içtiğiniz miktarı azaltmak veya tamamen bırakmak için yardım isteyin. Aşırı alkol tüketimi kan basıncını yükseltebilir.
Hipertansiyon riskinizi azaltmak için yaşam tarzı ipuçları
Hipertansiyon için risk faktörleriniz varsa, durum ve komplikasyonları için riskinizi azaltmak için şimdi adımlar atabilirsiniz.
Diyetinize meyve ve sebze ekleyin
Yavaş yavaş daha fazla porsiyon kalp-sağlıklı bitki yemeye doğru ilerleyin. Her gün yedi porsiyondan fazla meyve ve sebze yemeyi hedefleyin. Ardından 2 hafta boyunca günde bir porsiyon daha eklemeyi hedefleyin. Bu 2 haftadan sonra bir porsiyon daha eklemeyi hedefleyin. Hedef, günde 10 porsiyon meyve ve sebze tüketmektir. Rafine şeker kullanmamaktadır.
Günlük olarak yediğiniz aromalı yoğurtlar, tahıl gevrekleri ve gazlı içecekler gibi şekerle tatlandırılmış gıdaların miktarını sınırlamaya çalışın. Paketlenmiş gıdalar gereksiz şeker gizler, bu nedenle etiketleri okuduğunuzdan emin olun.
Sodyum alımını azaltın
Hipertansiyonu olan ve kalp hastalığı riski yüksek olan kişilere doktorları tarafından günlük sodyum alımlarını günde 1.500 miligram ile 2.300 miligram arasında tutmaları tavsiye edilebilir.
Sodyumu azaltmanın en iyi yolu, taze yiyecekleri daha sık pişirmek ve bazen sodyum oranı çok yüksek olabilen fast food veya hazır paketlenmiş yiyeceklerin miktarını sınırlamaktır.
Kilo verme hedefleri belirleyin
Doktorunuz kilo vermenizi önerdiyse, onunla sizin için en uygun kilo verme hedefi hakkında konuşun. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) haftada bir ila iki kilo kilo verme hedefi önermektedir. Bu hedefe daha besleyici bir diyet ve daha fazla fiziksel egzersizle ulaşılabilir.
Bir eğitmenden veya fitness uygulamasından ve hatta bir diyetisyenden yardım almak, vücudunuz ve yaşam tarzınız için en iyi seçimleri nasıl yapacağınızı öğrenmenize yardımcı olacak yöntemlerdir.
Kan basıncınızı düzenli olarak izleyin
Komplikasyonları önlemenin ve sorunlardan kaçınmanın en iyi yolu hipertansiyonu erken teşhis etmektir.
Kan basıncı ölçümlerinizin bir kaydını tutun ve düzenli doktor randevularınıza götürün. Bu, durum ilerlemeden önce doktorunuzun olası sorunları görmesine yardımcı olabilir.
Hamilelik sırasında yüksek tansiyon
Hipertansiyonu olan kişiler, bu rahatsızlığa sahip olmalarına rağmen sağlıklı bebekler dünyaya getirebilirler. Ancak hamilelik sırasında yakından izlenmez ve yönetilmezse hem doğum yapan ebeveyn hem de bebek için tehlikeli olabilir.
Hamile kalan yüksek tansiyonlu kişilerin komplikasyon geliştirme olasılığı daha yüksektir. Örneğin, hipertansiyonu olan hamile kadınlar böbrek fonksiyonlarında azalma yaşayabilir. Hipertansiyonu olan ebeveynlerden doğan bebekler düşük doğum ağırlığına sahip olabilir veya erken doğabilir.
Bazı kişilerde hamilelikleri sırasında hipertansiyon gelişebilir. Çeşitli tiplerde yüksek tansiyon sorunları gelişebilir. Bebek doğduktan sonra durum genellikle tersine döner. Hamilelik sırasında hipertansiyon gelişmesi, yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde hipertansiyon gelişme riskinizi artırabilir.
Preeklampsi
Bazı durumlarda, hipertansiyonu olan hamile kişilerde hamilelikleri sırasında preeklampsi gelişebilir. Bu yüksek kan basıncı durumu böbrek ve diğer organ komplikasyonlarına neden olabilir. Bu durum idrarda yüksek protein seviyelerine, karaciğer fonksiyonlarında sorunlara, akciğerlerde sıvıya veya görme sorunlarına yol açabilir.
Bu durum kötüleştikçe anne ve bebek için riskler de artar. Preeklampsi, nöbetlere neden olan eklampsiye yol açabilir. Gebelikte yüksek tansiyon sorunları Amerika Birleşik Devletleri’nde anne ölümlerinin önemli bir nedeni olmaya devam etmektedir. Bebek için komplikasyonlar arasında düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve ölü doğum yer almaktadır.
Preeklampsiyi önlemenin bilinen bir yolu yoktur ve bu durumu tedavi etmenin tek yolu bebeğin doğmasıdır. Hamileliğiniz sırasında bu durumu geliştirirseniz, doktorunuz sizi komplikasyonlara karşı yakından izleyecektir.
Yüksek tansiyonun vücut üzerindeki etkileri nelerdir?
Hipertansiyon genellikle sessiz bir durum olduğundan, semptomlar belirginleşmeden önce yıllarca vücudunuza zarar verebilir. Hipertansiyon tedavi edilmezse ciddi, hatta ölümcül komplikasyonlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Hipertansiyon komplikasyonları aşağıdakileri içerir.
Hasarlı arterler
Sağlıklı arterler esnek ve güçlüdür. Kan, sağlıklı arterler ve damarlar boyunca serbestçe ve engellenmeden akar.
Hipertansiyon arterleri daha sert, sıkı ve daha az elastik hale getirir. Bu hasar, diyet yağlarının arterlerinizde birikmesini ve kan akışını kısıtlamasını kolaylaştırır. Bu hasar kan basıncının artmasına, tıkanıklıklara ve nihayetinde kalp krizi ve felce yol açabilir.
Hasarlı kalp
Hipertansiyon kalbinizin çok fazla çalışmasına neden olur. Kan damarlarınızdaki artan basınç, kalp kaslarınızı sağlıklı bir kalbin yapması gerekenden daha sık ve daha fazla güçle pompalamaya zorlar.
Bu durum kalp büyümesine neden olabilir. Büyümüş bir kalp aşağıdakiler için riskinizi artırır:
- kalp yetmezliği
- aritmiler
- ani kardiyak ölüm
- kalp krizi
Hasarlı beyin
Beyniniz düzgün çalışabilmek için oksijen bakımından zengin sağlıklı bir kan kaynağına ihtiyaç duyar. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon beyninize kan akışını azaltabilir:
- Beyne giden kan akışının geçici olarak engellenmesine geçici iskemik atak (GİA) adı verilir.
- Kan akışının önemli ölçüde engellenmesi beyin hücrelerinin ölmesine neden olur. Bu durum inme olarak bilinir.
Kontrolsüz hipertansiyon hafızanızı ve öğrenme, hatırlama, konuşma ve muhakeme yeteneğinizi de etkileyebilir. Hipertansiyonu tedavi etmek genellikle kontrolsüz hipertansiyonun etkilerini silmez veya tersine çevirmez. Ancak gelecekteki sorunlar için riskleri azaltır.
Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon, Amerika Birleşik Devletleri’nde çok yaygın bir sağlık sorunudur.
Yakın zamanda yüksek tansiyon teşhisi konduysa, tedavi planınız faktörlere bağlı olarak değişecektir. Bunlar arasında yüksek tansiyonunuzun ciddiyeti ve doktorunuzun sizin için en iyi olacağını düşündüğü ilaç yer alır.
İyi haber şu ki, birçok hipertansiyon vakasında, yaşam tarzı değişiklikleri teşhisinizi yönetmek ve hatta tersine çevirmek için güçlü araçlar olabilir. Bu değişiklikler arasında diyetinize daha besleyici meyve ve sebzeler eklemek, daha fazla fiziksel aktivite yapmak, sodyum alımınızı sınırlamak ve alkol tüketiminizi sınırlamak yer alır.
Hipertansiyon genellikle hiçbir belirti göstermediğinden, yıllık muayeneleriniz sırasında kan basıncınızı kontrol ettirmeniz önemlidir. Şiddetli hipertansiyon ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle ne kadar erken teşhis edilirse, o kadar erken yönetilebilir ve hatta muhtemelen tersine çevrilebilir!
*Bu yazı, Healthline adlı siteden alınıp tercüme edilmiştir. Bu yazının içeriğiyle ilgili Habit AŞ’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olup, İngilizceden çevrilmiş olup, hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi içermemektedir. Bu yazı dolayısıyla okuyucularda oluşabilecek sağlık sorunların Habit Gıda AŞ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Okuyucular bu yazının içeriğiyle ilgili kendi sağlık durumlarına göre doktorlarına danışmadan herhangi bir eylemde bulunmamalıdır. Sağlığınızla ilgili her türlü konuda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.