D Vitamini Deposu 10 Besin

*Bu yazı, Dr Axe, Food is Medicine adlı siteden alınıp tercüme edilmiştir. Bu yazının içeriğiyle ilgili Habit Gıda AŞ’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olup, İngilizceden Türkeye çevrilmiş olup, hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi içermemektedir. Bu yazı dolayısıyla okuyucularda oluşabilecek sağlık sorunlarından Habit Gıda AŞ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Okuyucular bu yazının içeriğiyle ilgili kendi sağlık durumlarına göre doktorlarına danışmadan herhangi bir eylemde bulunmamalıdır.  Sağlığınızla ilgili her türlü konuda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

D Vitamini Deposu 10 Besin

Yağda çözünen bir vitamin olan D vitamininin büyük bir kısmı, diğer vitaminlerden farklı olarak ancak güneş ışığına maruz kaldığımızda aktif hale gelir ve vücudumuz tarafından kullanılabilir.

Aynı zamanda bir prohormon gibi de çalışan D vitamini, vücudun hormonal dengesinin sağlanmasında ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde de görev alıyor.

Takviye edilmediği takdirde çoğu besin ne yazık ki iyi bir D vitamini kaynağı değil. Bunların içinden D vitaminince zengin olan yiyecekleri seçmek gerekiyor.

D vitamini, kalsiyumun emiliminde ve kemiklerde depolanmasında görev alıyor.

D vitamini eksikliği, kemik yumuşaması (osteomalazi) veya raşitizm olarak adlandırılan kemik bozukluğuna yol açabiliyor.

D vitamini eksikliğinin belirtileri şunlardır:

  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Mevsimsel depresyon
  • Otoimmün hastalıklar
  • Kanser
  • Kemiklerin güçsüzleşmesi (osteopeni)
  • Egzama ve sedef gibi deri hastalıkları
  • Bunama (demans)

Dünyanın kuzey bölgelerinde yaşayıp güneş ışığından yeterince yararlanamayan insanlar, koyu tenli kimseler, az yağlı beslenenler ile zayıflama amaçlı hormon ve ilaç takviyesi alan kimselerde D vitamini eksikliğine daha sık rastlanıyor.

D vitamini ayrıca hücre çoğalmasında ve otoimmün koşulların oluşmasında da etkilidir. D vitamini için önerilen günlük alım miktarı 600 IU[1] olup günlük referans değer 400’dür.

D Vitamini Deposu 10 Besin

 

1) Güneş Işığı 

Güneş ışığı, deride kolesterolden D vitamini oluşumunu destekler.

2) Balık Yağı

1 çay kaşığı: 440 IU  (günlük referans değer üzerinden %100’den daha fazla)

3) Sardalya Balığı

85 gr.: 164 IU (günlük referans değer üzerinden %41)

4) Somon Balığı

85 gr.: 400 IU (günlük referans değer üzerinden %100)

5) Uskumru Balığı

85 gr.: 400 IU (günlük referans değer üzerinden %100)

6) Ton Balığı

85 gr.: 228 IU (günlük referans değer üzerinden %57)

7) Pastörize Edilmemiş Süt

1 fincan: 98 IU (günlük referans değer üzerinden % 24)

8) Havyar

28 gr.: 33 IU (günlük referans değer üzerinden %8)

9) Yumurta

1 Büyük yumurta: 41 IU (günlük referans değer üzerinden % 10)

10) Mantar

1 kâse: 2 IU (günlük referans değer üzerinden % 1)

Gün boyu yeterince güneş ışığı alarak, bu D vitamini yönünden zengin yiyeceklerden iki tanesini tüketmelisiniz.

D Vitaminin Başlıca Faydaları

Kilo Kontrolü

D vitamini eksikliği obezite ve kilo vermede zorluk yaşanmasına neden olabiliyor. Yapılan bir araştırmada, kalori kontrollü diyet yapan kadınlardan D vitamini düzeyi yüksek olanların düşük olanlara göre daha fazla kilo verdiği görülmüştür.

Ancak burada D vitamini eksikliğinin mi obeziteye yol açtığı yoksa obezitenin mi D vitamini eksikliğine neden olduğu tam olarak bilinmiyor. Bu nedenle, eğer kilo vermede sıkıntı yaşıyorsanız, D vitamini seviyenizi kontrol ettirmeniz en iyi çözüm.

Sinir Sistemi ve Kanser

D vitamini seviyesi düşük olan kimselerin standart sınavlarda daha başarısız olduğunu, karar alma yetilerinde zayıflık görüldüğünü, odaklanma ve dikkat gerektiren işlerde zorluk çektiğini birçok araştırma teyit etmiştir. Bunun yanı sıra, D vitamini seviyesi dengede olan kimselerin özellikle kolon ve meme kanserine yakalanma riskinin de daha az olduğu görülmüştür.

Kas- Kemik Sağlığı

D vitamini yönünden zengin beslenmek kalsiyumun emiliminde büyük rol oynuyor ve kemikleri güçlendiriyor. Ayrıca, ömür boyu sağlıklı kaslara sahip olmanıza yardımcı oluyor. D vitamini seviyesi dengede olan orta yaşlı kimselerin diğerlerine göre daha aktif ve güçlü kaslara sahip bireyler olduğu biliniyor.

[1] IU: International Units (uluslararası birim)

* Bu yazı, Dr Axe -Food is Medicine sitesinden alınıp Türkçe’ye çevrilmiştir.  

WhatsApp