Bu makale Nutrition Express sitesinden Referans: Science. 2013 Ocak 11;339(6116):211-4. Aging (Albany NY). 2014 Aug;6(8):621-44. Cell Metab. 2014 Nov 4;20(5):840-55. çevrilmiştir. Bu yazının içeriğiyle ilgili Habit Gıda AŞ’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olup, İngilizceden Türkeye çevrilmiş olup, hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi içermemektedir. Bu yazı dolayısıyla okuyucularda oluşabilecek sağlık sorunlarından Habit Gıda AŞ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Okuyucular bu yazının içeriğiyle ilgili kendi sağlık durumlarına göre doktorlarına danışmadan herhangi bir eylemde bulunmamalıdır. Sağlığınızla ilgili her türlü konuda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Ketojenik diyetin yararları üzerine yeni bir perspektif : Düşük karbonhidrat diyetleri ömrü uzatıyor
Ketonlar, diyetinizdeki karbonhidrat miktarı azaldığında karaciğer tarafından salgısı artan önemli metabolitlerdir. Düşük karbonhidrat diyetleri, kandaki keton seviyesini arttırdığından, genellikle ketojenik diyet olarak adlandırılır. Ketonlar, vücutta karbonhidratlar kullanılarak üretilen glikoz yetersiz olduğunda, alternatif enerji kaynağı olarak kullanılır. Normalde sabit bir glikoz seviyesine ihtiyaç duyan beyin dahi, ketonları yakıt olarak kullanabilir.
Ketonlar yağ hücrelerindeki yağ asitlerinden üretildiğinden; hızlandırılmış keton üretimi, vücuttaki yağ depolarının yakıldığı, yani enerji üretmek için kullanıldığı anlamına gelir. Dolayısıyla ketozis, vücudundaki fazla yağlardan kurtulmak isteyenler için arzu edilen bir metabolik durumdur.
İyi haber: Yakın zamanda yapılan bir araştırma, ketonların yalnızca yardımcı bir enerji kaynağı olmakla kalmayıp, çok daha büyük bir rol oynadığını ortaya çıkardı.
Kısa bir süre önce Science dergisinde yayınlanan bir araştırma ana dolaşımdaki ketonların (ß-hidroksibütrat ya da BOHB) vücuttaki hücreleri oksidatif stresten koruyan bir grup geni düzenleyen etkili bir faktör olduğunu ortaya çıkarmış.
Daha sonra yapılan iki farklı araştırma ise, ketonların ömrü uzatan metabolitler olduğunu destekleyen sonuçlara ulaşmış. Araştırmalardan biri, artan keton seviyesinin kurtların yaşam süresini %26 oranında arttırdığını ortaya koyarken; diğer araştırma ketonların, hızlandırılmış yaşlandırma deneylerindeki fare modellerinde oluşan metabolik bozuklukları giderdiğini göstermiş.
İnsan vücudunda keton üretimini sağlamak için, günlük karbonhidrat alımını ortalama 50 gramın altına düşürmek gerekirken, bu miktara lifli karbonhidratlar dahil değil. Ketonların hem bir enerji kaynağı hem de hücre sinyali molekülü olduğuna dair bu yeni ve heyecan verici perspektif, ketojenik diyetlerle bağlantılı yeni terapötik buluşlar için farklı bir kapı açabilir.
Referans: Science. 2013 Ocak 11;339(6116):211-4. Aging (Albany NY). 2014 Aug;6(8):621-44. Cell Metab. 2014 Nov 4;20(5):840-55.
Kaynak: Nutrition Express