* Bu yazı, Draxe.com sitesinden Türkçeye çevrilmiştir. Bu yazının içeriğiyle ilgili Habit Gıda AŞ’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı olup, İngilizceden Türkeye çevrilmiş olup, hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi içermemektedir. Bu yazı dolayısıyla okuyucularda oluşabilecek sağlık sorunlarından Habit Gıda AŞ hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Okuyucular bu yazının içeriğiyle ilgili kendi sağlık durumlarına göre doktorlarına danışmadan herhangi bir eylemde bulunmamalıdır. Sağlığınızla ilgili her türlü konuda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Probiyotikler Kilo Vermenize ve Karın Yağlarını Eritmenize Nasıl Yardımcı Olabilir?
Probiyotikler, sağlığınıza çeşitli faydaları olan canlı mikroorganizmalardır (1).
Takviye şeklinde de fermente gıdalarda da bulunurlar.
Probiyotikler sindirim sistemine, kalp sağlığına iyi gelebilir, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirebilirler (2, 3, 4, 5).
Birçok çalışma da probiyotiklerin kilo vermenize ve karın yağlarını eritmenize yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Bağırsak Bakterileri Vücut Ağırlığını Etkileyebilir.
Sindirim sisteminizde yüzlerce farklı mikroorganizma vardır.
Bunların çoğu bakterilerdir, çoğu ”dost” tur. Dost bakteriler, K vitamini ve bazı B vitaminleri gibi bazı önemli besin maddeleri üretirler.
Vücudun sindiremediği lifi parçalamaya yardımcı olurlar, bunları butirat gibi faydalı kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürürler (6).
Bağırsakta iyi bakterilerin iki ana sınıfı vardır: bakteroidler ve firmicutes sınıfıdır. Vücut ağırlığı bu iki bakteri grubunun dengesi ile ilişkili gibi gözükmektedir (7, 8).
Hem insanlar hem hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, normal kilodaki bireylerin, yüksek kilodaki insanlardan daha farklı bağırsak bakterilerine sahip olduğunu göstermiştir (9, 10, 11).
Bu çalışmalarda, obeziteye sahip insanların normal kilolu insanlara kıyasla daha sıkı ve daha az bakteriodeze sahip olduğu görülmüştür.
Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, obez bir fareden alınan bağırsak bakterileri yağsız bir fareye nakledildiğinde yağsız farenin yağlanmaya başladığı gözlemlenmiştir (11).
Bütün bu çalışmalar, bağırsak bakterilerinin kilo alımında ve veriminde güçlü bir rol oynayabileceğini önermektedir.
Sonuç: Bağırsakta çoğunluğu bakteri olan birçok farklı mikroorganizma vardır. Çeşitli deliller, bu bağırsak bakterilerinin vücut ağırlığı üzerinde güçlü etkileri olabileceğini düşündürmektedir.
Probiyotikler Kiloyu Nasıl Etkiler?
Bazı probiyotiklerin yemek yağının emilimini engelleyebileceği ve dışkıyla atılan yağ miktarını arttırdığı düşünülmektedir (12).
Bir başka deyişle, diyetteki gıdalardan daha az kalori “hasat” yapıyorlar.
Lactobacillus familyasından olanlar gibi bazı bakterilerin bu şekilde işlev gördüğü tespit edilmiştir (12, 13).
Probiyotikler obezite ile başka yollardan da savaşabilir:
GLP-1’in salgılanması: Probiyotikler, tokluğun (iştah azaltan) GLP-1 hormonunun serbest kalmasına yardımcı olabilir. Bu hormon düzeylerinin artması, kalori ve yağ yakmanıza yardımcı olabilir (14, 15).
ANGPTL4’ün artması: Probiyotikler protein ANGPTL4 düzeylerini artırabilir. Bu, yağ depolamanın azalmasına neden olabilir (16).
Ayrıca, obezitenin beyindeki iltihaplanma ile bağlantılı olduğuna dair çok sayıda kanıt vardır. Bağırsak sağlığını iyileştirerek, probiyotik, sistemik inflamasyonu azaltabilir ve obezite ve diğer hastalıklardan koruyabilir (17, 18).
Bununla birlikte, bu mekanizmaların çok iyi anlaşılmadığını akılda tutmak önemlidir. Daha fazla araştırma gerekmektedir.
Sonuç: Probiyotikler yiyeceklerden emilen kalori sayısını azaltabilir. İştah ve yağ depolamaya bağlı hormonları ve proteinleri de etkilerler. Ayrıca, obeziteyi etkileyebilecek iltihaplanmayı azaltabilirler.
Probiyotikler Kilo Vermeye ve Bel Yağlarınızı Eritmeye Yardım Edebilir
Araştırmalar, Lactobacillus ailesinin bazı türlerinin kilo vermeye ve göbek yağını eritmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.
Bir çalışmada, Lactobacillus fermentum veya Lactobacillus amylovorus’lu yoğurt yemenin, 6 haftalık bir sürede vücut yağını % 3-4 azalttğı gözlemlenmiştir (19).
125 aşırı kilolu kişi ile yapılan bir başka araştırmada Lactobacillus rhamnosus takviyelerinin kilo kaybı ve kilo kontrolü üzerindeki etkileri araştırıldı (20).
3 aylık bir çalışma döneminde, probiyotik kullanan kadınlar, sahte bir hap kullanan gruba (plasebo) kıyasla % 50 daha fazla kilo verdi. Ayrıca, çalışmanın kilo kontrolü aşamasında da kilo vermeye devam ettiler.
Lactobacillus Gasseri:
Bugüne kadar incelenen tüm probiyotik bakterilerin arasında Lactobacillus gasseri kilo vermede en umut verici etkileri gösteriyor. Kemirgenler üzerinde yapılan sayısız araştırma, obezite karşıtı etkilere sahip olduğunu buldu (13, 21, 22, 23).
Ek olarak, Japon yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalar etkileyici sonuçlar vermiştir (12, 24, 25).
Bir çalışma, bel yağı bulunan 210 kişiyi izledi. İnsanların Lactobacillus gasseri’yi 12 hafta süreyle alarak vücut ağırlığını, vücuttaki yağları, BMI, bel boyutlarını ve kalça çevresini azalttığını keşfetti.
Dahası, göbek yağı % 8.5 oranında azaltıldı. Bununla birlikte, katılımcılar probiyotiği almayı bıraktığında, bir ay içinde karın yağının tamamını geri kazandılar (25).
Sonuç: Lactobacillus ailesinin bazı türlerinin kilo ve göbek yağını azalttığı gösterilmiştir. Lactobacillus gasseri bu konuda en etkili probiyotik olarak görünmektedir.
Bazı Probiyotikler Kilo Almayı Engelleyebilir
Kilo vermek, obezite ile mücadelenin tek yolu değildir. Kilo alımını önlemek başta daha da önemlidir.
4 haftalık bir çalışmada günde 1000 kaloriyi aşan diyetler ile birlikte VSL3 olarak adlandırılan bir probiyotik formül alan insanların kilo ve yağ alımında azalmalar görüldüğü tespit edildi (26).
Bu grafikte, probiyotik grubun nasıl daha az yağ elde ettiğini görebilirsiniz:
Bu durum, bazı probiyotik türlerin yüksek kalorili bir diyet bağlamında kilo alımını önlemede etkili olabileceğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, bunun çok daha fazla çalışılması gerekiyor.
Özet: Bazı probiyotik türler, yüksek kalorili diyetlerde de kilo alımını önleyebilir.
Bazı Probiyotik Türler Kilo Alma ve Şişmanlık Riskini Artırabilir
Bütün çalışmalar, probiyotiklerin kilo vermeye yardımcı olduğunu bulmadı.
Bazı çalışmalar bazı probiyotik türlerin kilo vermeye değil de kilo almaya yol açtığını bulmuşlardır. Buna Lactobacillus acidophilus da dahildir (27).
Bununla birlikte, bu inceleme, yukarıda sözü edilen birçok çalışmayı kapsamamaktadır.
Özet: Tüm probiyotikler kilo kaybına yardımcı değildir ve bazıları kilo alımına bile neden olabilir. Etkiler, probiyotiğin türüne bağlıdır ve bireyler arasında da değişebilir.
Probiyotikler Bulmacanın Bir Parçası Olabilir:
Probiyotiklerin çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bununla birlikte, kilo üzerindeki etkileri karışıktır ve probiyotiğin türüne bağlı olarak değişmektedir
.
Kanıtlar, Lactobacillus gasseri’nin obeziteye sahip kişilere kilo vermede ve göbek yağını eritmede yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ek olarak, VSL # 3 olarak adlandırılan bir probiyotik karışımı, yüksek kalorili bir diyette iken kilo alımını azaltabilir.
Sonuç olarak belirli probiyotikler, özellikle sağlıklı, gerçek gıda temelli bir diyetle kombine edildiğinde kilonuz üzerinde ılımlı etkilere sahip olabilir.
Bununla birlikte, kilo vermenin yanı sıra probiyotik takviye almak için başka birçok neden var.
Sindirim sistemini iyileştirebilir, inflamasyonu azaltabilir, kardiyovasküler risk faktörlerini düzeltebilir, hatta depresyon ve kaygı ile mücadelede yardımcı olabilirler.
Probiyotikler ve faydaları hakkında daha fazla kanıta dayalı bilgi için, bu makaleyi okuyun.