Şekerin yoğun tüketimi çok fazla kilo alımına, akneye, tip 2 diyabete yol açabilir ve bazı ciddi hastalıkların riskini arttırabilir. Şeker tüketimi bu anlamda dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Birçok insan yemekler ve atıştırmalıklar için hızlı, işlenmiş gıdaları tercih eder. Bu ürünler genellikle ilave şeker içerdiğinden, günlük kalori alımının büyük bir bölümünü oluşturur.
Amerika Birleşik Devletleri’nde, ortalama bir yetişkin her gün tahmini 17 çay kaşığı ilave şeker tükettiğini bildiriyor. Bu, 2.000 kalorili bir diyetin ardından yetişkinlerde toplam kalori alımının% 14’ünü oluşturmaktadır.
Uzmanlar, şeker tüketiminin obezitenin ve tip 2 diyabet gibi birçok kronik hastalığın önemli bir nedeni olduğuna inanmaktadır.
Bu nedenle diyet kılavuzları, ilave şekerden alınan kalorilerin günde % 10’dan daha azına sınırlandırılmasını önermektedir.
İşte çok fazla şeker yemenin sağlığınız için kötü olmasının 5 nedeni.
Şeker Tüketimi Kilo Alımına Neden Olabilir
Obezite oranları dünya çapında artmaktadır ve kanıtlar, eklenen şekerin – genellikle şekerle tatlandırılmış içeceklerden – obeziteye önemli bir katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Gazlı içecekler, meyve suları ve tatlı çaylar gibi şekerle tatlandırılmış içecekler, bir tür basit şeker olan fruktoz içerir.
Fruktoz tüketmek, açlığınızı ve yiyecek isteğinizi, nişastalı gıdalarda bulunan ana şeker türü olan glikozdan daha fazla arttırır.
Ek olarak, hayvan çalışmaları aşırı fruktoz tüketiminin, açlığı düzenleyen ve vücudunuza yemeyi bırakmasını söyleyen önemli bir hormon olan leptine hormonuna karşı dirence neden olabileceğini göstermektedir.
Başka bir deyişle, şekerli içecekler açlığınızı azaltmaz, bu da çok sayıda sıvı kaloriyi hızlı bir şekilde tüketmenizi kolaylaştırır. Bu kilo alımına yol açabilir.
Araştırmalar, şekerli içeceklerin tüketilmesinin kilo alımı ve tip 2 diyabet riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.
Ayrıca, çok fazla şekerle tatlandırılmış içecek içmek, diyabet ve kalp hastalığı gibi durumlarla ilişkili bir tür derin göbek yağı olan artan miktarda viseral yağ ile bağlantılıdır.
Şeker Tüketimi Kalp Hastalığı Riskinizi Arttırabilir
Bu diyetler, dünya çapında bir numaralı ölüm nedeni olan kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalık riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Kanıtlar, yüksek şekerli diyetlerin obezite ve inflamasyonun yanı sıra yüksek trigliseritler, kan şekeri ve kan basıncı seviyelerine yol açabileceğini göstermektedir – bunların hepsi kalp hastalığı için risk faktörleridir.
Ek olarak, özellikle şekerle tatlandırılmış içeceklerden çok fazla şeker tüketmek, yağlı, arter tıkanması birikintileri ile karakterize bir hastalık olan ateroskleroz ile ilişkilendirilmiştir.
25.877’den fazla yetişkinde yapılan bir çalışmada, daha fazla ilave şeker tüketen bireylerin, daha az ilave şeker tüketen bireylere kıyasla kalp hastalığı ve koroner komplikasyonlar geliştirme riskinin daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Artan şeker alımı sadece kardiyovasküler riski arttırmakla kalmaz, aynı zamanda inme riskini de artırabilir.
Aynı çalışmada, haftada sekizden fazla porsiyon şekerle tatlandırılmış içecekler, inme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Sadece bir 12 ons (473 ml) kutu soda, 2.000 kalorili bir diyete dayanarak günlük kalori tüketiminizin% 8’ine eşit olan 39 gram şeker içerir.
Bu, günde bir şekerli içeceğin sizi ilave şeker için önerilen günlük sınıra yaklaştırabileceği anlamına gelir.
Şeker Tüketimi Akne ile bağlantılı
Şekerli yiyecekler ve içecekler de dahil olmak üzere rafine karbonhidratlarda yüksek bir diyet, akne gelişme riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiştir.
İşlenmiş tatlılar gibi glisemik indeksi daha yüksek gıdalar, kan şekerinizi daha düşük glisemik indekse sahip gıdalardan daha hızlı yükseltir.
Şekerli gıdaların tüketilmesi kan şekeri ve insülin seviyelerinde ani bir artışa neden olabilir, bu da androjen sekresyonunun, yağ üretiminin ve iltihaplanmanın artmasına neden olabilir – bunların hepsi akne gelişiminde rol oynar.
Kanıtlar, düşük glisemik diyetlerin azalmış akne riski ile ilişkili olduğunu, yüksek glisemik diyetlerin ise daha yüksek akne riski ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Örneğin, 24.452 katılımcıdan oluşan bir çalışmada, yağlı ve şekerli ürünlerin, şekerli içeceklerin ve sütün tüketiminin yetişkinlerde mevcut akne ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
Ek olarak, birçok nüfus çalışması, geleneksel, işlenmemiş gıdaları tüketen kırsal toplulukların, işlenmiş gıdaların standart bir diyetin parçası olduğu daha kentsel, yüksek gelirli alanlara kıyasla çok daha düşük akne oranlarına sahip olduğunu göstermiştir.
Bu bulgular, işlenmiş, şeker yüklü gıdalarda yüksek diyetlerin akne gelişimine katkıda bulunduğu teorisiyle çakışmaktadır.
Şeker Tüketimi Tip 2 Diyabet Riskinizi Artırır
Diyabet, mortalitenin ve azalmış yaşam beklentisinin önde gelen bir nedenidir. Prevalansı son 30 yılda iki kattan fazla arttı ve otoriteler yükünün artmaya devam edeceğini tahmin ediyor.
Aşırı şeker tüketimi tarihsel olarak diyabet riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Hiçbir çalışma şeker tüketiminin diyabete neden olduğunu kanıtlamamış olsa da, güçlü bağlantılar vardır.
Çok miktarda tüketimi, kilo alımına ve vücut yağının artmasına katkıda bulunarak dolaylı olarak diyabet riskini artırabilir – her ikisi de diyabet gelişimi için ciddi risklerdir.
Genellikle aşırı tüketiminden kaynaklanan obezite, diyabet için en güçlü risk faktörü olarak kabul edilir.
Dahası, uzun süreli yüksek şeker tüketimi, pankreas tarafından üretilen ve kan şekeri seviyelerini düzenleyen bir hormon olan insüline karşı direnci arttırır.
İnsülin direnci kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur ve diyabet riskinizi güçlü bir şekilde artırır.
Ek olarak, araştırmalar şekerle tatlandırılmış içecekler içen kişilerin diyabet geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur.
4 yıllık bir süre boyunca şekerli içecekler içen bireyleri içeren bir çalışma, alkolsüz içecekler ve% 100 meyve suyu da dahil olmak üzere şekerli içeceklerin tüketiminin artmasının, tip 2 diyabet için daha yüksek bir risk ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
Şeker Tüketimi Kanser Riskinizi Artırabilir
Aşırı miktarda şeker yemek, bazı kanserlere yakalanma riskinizi artırabilir.
İlk olarak, şekerli yiyecek ve içecekler bakımından zengin bir diyet, kanser riskinizi önemli ölçüde artıran obeziteye yol açabilir.
Ayrıca, şeker oranı yüksek diyetler vücudunuzdaki iltihabı arttırır ve her ikisi de kanser riskini artıran insülin direncine neden olabilir.
37 prospektif kohort çalışmasını analiz eden sistematik bir derleme, ilave şeker üzerine yapılan beş çalışmanın ikisinde, daha yüksek şeker alımı ile% 60 -% 95 oranında artmış kanser riski gözlendiğini bulmuştur.
Aynı derleme, şekerli yiyecek ve içecekler üzerine yapılan 15 çalışmanın 8’inde, daha fazla şekerli içecek tüketimi ile% 23 -% 200 oranında artmış kanser riskinin gözlendiğini bulmuştur.
Diğer çalışmalar, şeker alımının belirli kanser türleriyle bağlantılı olduğunu bulmuştur.
9 yılı aşkın bir süredir 22.720’den fazla erkekte yapılan bir araştırma, şekerle tatlandırılmış içeceklerden artan şeker tüketiminin daha büyük bir prostat kanseri riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
Başka bir çalışma, özofagus kanserinin artan sakkaroz veya sofra şekeri tüketimi ve tatlandırılmış tatlılar ve içecekler ile ilişkili olduğunu bulmuştur.
Eklenen şeker alımı ile kanser arasındaki bağlantı üzerine araştırmalar devam etmektedir ve bu karmaşık ilişkiyi tam olarak anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Referanslar
Malik VS, Hu FB. The role of sugar-sweetened beverages in the global epidemics of obesity and chronic diseases. Nat Rev Endocrinol. 2022 Apr;18(4):205-218. doi: 10.1038/s41574-021-00627-6. Epub 2022 Jan 21. PMID: 35064240; PMCID: PMC8778490.