Ketojenik Diyetin Tip 2 Diyabetli Bireylerde Etkisi

Ketojenik diyet diyabet

Yüksek yağ ve düşük karbonhidrat içeren ketojenik diyet, vücudunuzun enerji depolama ve kullanma şeklini potansiyel olarak değiştirebilir. Ayrıca ketojenik diyet diyabet semptomlarını hafifletebilir. Tip 2 diyabet için özel diyetler genellikle kilo vermeye odaklanır, bu nedenle yüksek yağlı bir diyetin bir seçenek olması çılgınca görünebilir.

Keto diyeti ile vücudunuz şeker yerine yağı enerjiye dönüştürür. Diyet 1920’lerde epilepsi tedavisi için oluşturuldu, ancak bu yeme düzeninin etkileri tip 2 diyabet için de araştırılır hale geldi.

Ketojenik diyet, insülin ihtiyacını azaltırken kan şekeri (şeker) seviyelerini iyileştirebilir. Bununla birlikte, diyete başlamadan doktor ve diyetisyeninize danıştığınızdan emin olunmalıdır, ilaç dozları düzenlenmelidir.

Ketojenik diyette ”yüksek yağ’ı ” anlamak 

Tip 2 diyabetli birçok insan aşırı kiloludur, bu nedenle yüksek yağlı bir diyet yararsız/zararlı görünebilir.

Ketojenik diyetin amacı, vücudun enerji için karbonhidrat veya glikoz yerine yağ kullanmasını sağlamaktır. Keto diyetinde, enerjinizin çoğunu yağdan alırsınız, diyetin çok azı karbonhidratlardan gelir.

Ketojenik diyet, doymuş yağları yüklemeniz gerektiği anlamına gelmez. Kalp için sağlıklı yağlar, genel sağlığı sürdürmenin anahtarıdır. Ketojenik diyette yaygın olarak yenen bazı sağlıklı yiyecekler şunlardır:

  • Yumurtalar
  • Somon gibi balıklar
  • Avokado
  • Zeytin ve zeytinyağı
  • Fındık ve fındık ezmesi
  • Tohumlar

Kan şekeri üzerindeki etkileri

Ketojenik diyet kan şekerini düşürme potansiyeline sahiptir. Karbonhidratlar şekere dönüştüğünden ve büyük miktarlarda kan şekerinde ani yükselmelere neden olabileceğinden, tip 2 diyabetli kişiler için karbonhidrat alımını yönetmek genellikle önerilir.

Zaten yüksek kan şekeriniz varsa, çok fazla karbonhidrat yemek tehlikeli olabilir. Odağı yağa çevirerek, bazı insanlar kan şekerinde azalma yaşarlar.

Diyabetinizin izlenmesi

Ketojenik diyet basit görünüyor olabilir. Bununla birlikte, tipik bir düşük kalorili diyetten farklı olarak, yüksek yağlı bir diyet dikkatli bir izleme gerektirir.

Diyetin herhangi bir olumsuz etkiye neden olmadığından emin olmak için doktorunuzun hem kan şekeri hem de keton düzeylerini izlemesi gerekir. Vücudunuz diyete uyum sağladıktan sonra, test ve ilaç ayarlamaları için doktorunuzu ayda bir veya iki kez görmeniz gerekebilir.

Belirtileriniz düzelse bile, düzenli kan şekeri takibine ayak uydurmak hala önemlidir. Tip 2 diyabet için test sıklığı değişir. Doktorunuza danışın ve durumunuz için en iyi test programını belirlediğinizden emin olun.

Araştırma, Keto diyet ve Diyabet

2008’de araştırmacılar, düşük karbonhidratlı bir diyetin tip 2 diyabet ve obezitesi olan kişiler üzerindeki etkilerini belirlemek için 24 haftalık bir çalışma yürüttüler.

Çalışmanın sonunda, ketojenik diyet uygulayan katılımcılar, düşük glisemik diyet uygulayanlara kıyasla glisemik kontrol ve ilaç azaltmada daha fazla iyileşme gördüler.

2013 yılında yapılan bir inceleme, ketojenik bir diyetin kan şekeri kontrolü, HbA1c, kilo kaybı ve insülin gereksinimlerinde diğer diyetlerden daha önemli gelişmelere yol açabileceğini bildirdi.

2017 yılında yapılan bir araştırma, ketojenik diyetin, kilo kaybı ve HbA1c açısından 32 hafta boyunca geleneksel, düşük yağlı diyabet diyetinden daha iyi performans gösterdiğini buldu.

 


MEAN PERCENT CHANGE AFTER ONE YEAR
METRIC VIRTA USUAL CARE
Hemoglobin A1c -17.24 2.62
Fasting glucose (mg·dL-1) -21.83 7.23
Insulin, all (mU·mL-1) -36.83 2.95
HOMA-IR (insulin derived), excluding exogenous insulin users -54.87 16.06
Any diabetes medication, excluding metformin (%) -47.81 8.98

 

Hallberg SJ et al. Diabetes Therapy. 2018;9(2):583-612 and Bhanpuri NH et al. Cardiovasc Diabetol. 2018; 17:56.

REFERANSLAR

Önemli Açıklama: Bu yazı, healthline.com sitesinden alınıp tercüme edilmiştir. Bu yazının içeriğiyle ilgili Habit Gıda AŞ’nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı, İngilizceden Türkçe’ye çevrilmiş olup, hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi vermesi için hazırlanmamıştır. Bu yazı dolayısıyla okuyucularda oluşabilecek sağlık sorunlarından Habit Gıda A.Ş. hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Okuyucular bu yazının içeriğiyle ilgili kendi sağlık durumlarına göre doktorlarına danışmadan herhangi bir eylemde bulunmamalıdır.  Sağlığınızla ilgili her türlü konuda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

 

WhatsApp